Intervenție de amploare pentru salvarea unor victime blocate în turnul de apă

Luni, 28 Noiembrie 2022Satu Mare
Sursa Foto: Facebook ISU Satu Mare

Interventie de amploare pentru salvarea unor victime blocate in turnul de apa | imaginea 1 Exerciții și ședințe de pregătire fizică specifice, așa s-au desfășurat activitățile la nivelul Detașamentului de Pompieri Satu Mare, în data de 26 noiembrie a.c., până când acalmia a fost întreruptă de sunetul alarmei pentru intervenție.

Un apel la 112 perturbă aceasta liniște: “Soțul meu e blocat sus în bila de apă, trimiteți o salvare, vă rog, repede!!!” Dispeceratul înțelege imediat, după localizarea apelului, că bila de apă este de fapt turnul de apă înalt de 25 m din Decebal.

Ce a urmat, a fost o desfășurare de forțe care nu prevestea o intervenție atât de îndelungată și de amploare. După o mobilizare în timp record, pe un teren accidentat și îmbibat de ploile zilelor precedente, se reușește fixarea autoscarii, care se înalță tot mai sus, coordonată fiind de manevrele precise ale echipajului rămas la sol.

Nu era altă soluție, tubul de pătrundere în turn era foarte îngust, iar starea victimelor nu permitea o extragere in siguranță, comunică comandantul intervenției - Inspectorul-șef al ISU Satu Mare, sosit în sprijinul echipajului.

Echipajul de pe autoscară ajunge la locul indicat și pătrunde în balon: “- Îl scoatem pe sus, băieți! Prin deschizåtura din partea superioară a bazinului! - Alin!!! Nu se poate respira, aduceți butelii cu aer și de oxigen împreună cu Adi! Nu e o victimă, sunt două și solicitați forțe în sprijin!”

Timpul nu era prietenul pompierilor, victimele prezentau o stare din ce în ce mai rea. “- Duțu ! Așa facem, tu ești ok acolo sus, care e starea lor? - Sunt conștiente, dar în stare de șoc!”

Operațiunea de salvare fiind una dificilă, după extragerea victimelor și transportul acestora la UPU, salvatorii au stat puțin să își tragă sufletul: “Bravo, băieții mei!”, se auzea vocea emoționată încă, a comandantului. “Stați, de vă trageți sufletul, fug după apă!” “ - Eu aș vrea ceva dulce, domnule comandant, dacă se poate…” “ - Bine, Duțu, aducem și dulce!”

Acestea au fost cuvintele sincere la sfârșitul intervenției, dar misiunea din acea zi a pompierilor Demian Marian Rareș, Barna Jozsef, Pușcaș Alin, Czier Tiberiu, Ardelean Adrian nu va fi uitată…, oameni simpli, dar cât de măreți…

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.