Nicio zi fără incendiu de vegetație în județul Argeș

Sâmbătă, 05 Noiembrie 2022Arges
Sursa Foto: Facebook ISU Arges

Nicio zi fara incendiu de vegetatie in judetul Arges | imaginea 1 În fiecare zi din ultima perioadă, pompierii argeșeni au fost solicitați pentru localizarea și lichidarea incendiilor produse la vegetație.

Aceste arderi nu se pot iniția singure, de cele mai multe ori cauzele probabile de izbucnire ale incendiilor fiind folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru generarea incendiului, utilizarea focului deschis în spații deschise ori fumatul în locuri nepermise sau neprotejate corespunzător.

Pompierii atrag atenția asupra faptului că o parte din vegetație s-a uscat și riscul de producere a unor astfel de arderi necontrolate a crescut considerabil.

Acest aspect fiind ușor de observat din cauza numărului mare de evenimente de acest tip: 22 de incendii de vegetație în ultimele șapte zile, în urma cărora au fost distruse 67.000 mp teren, două anexe gospodărești și aproximativ 1500 kg de deșeuri menajere.

Cele mai multe s-au produs după cum urmează: 5 pe raza orașului Topoloveni, 4 pe raza localității Călinești, 3 pe raza orașului Ștefănești, 3 pe raza orașului Costești, iar câte un incendiu în localitățile Suseni, Merișani, Berevoești, Rătești, Lunca Corbului, Negrași, Cocu și Vulturești.

Prin acțiuni iresponsabile, flăcările au afectat o cultură de porumb, terenuri cu miriște, fondul forestier, terenuri cu vegetație uscată și mărăciniș, precum și două construcții, prezentând pericol de propagare la vecinătăți.

O intervenție dificilă a fost luni dimineață, 31 octombrie a.c., în jurul orei 05.00, când două echipaje cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj cu ambulanța SMURD de prim ajutor calificat de la Detașamentul de Pompieri Curtea de Argeș au fost solicitate să intervină pentru localizarea și lichidarea unui incendiu care se manifesta pe terenul din apropierea și din interiorul unei păduri din localitatea Șuici.

Flăcările au afectat o suprafață de teren de aproximativ 20.000 mp, iar din cauza condițiilor de relief si vizibilitate, intervenția a fost îngreunată și exista riscul de accidentare a personalului de la fața locului, dar din fericire nu au fost victime. În sprijinul pompierilor au sosit Ocolul Silvic și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență.

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 5372007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:

 • arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
 • amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.

Totodată, sancţionarea neregulilor constatate se poate face și de către primari, în condiţiile legii, pentru nerespectarea măsurilor de prevenire ale incendiilor. De asemenea, pentru evitarea unor situații de urgență în care focul deschis poate scăpa de sub control, pompierii roagă cetățenii să respecte următoarele prevederi generale:

 • condiţii meteorologice fără vânt;
 • colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
 • executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
 • curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
 • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
 • asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
 • supravegherea permanentă a arderii;
 • stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
 • se interzice acoperirea cu pământ a focarelor.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.