Proiectile explozive găsite în pădurea Băneasa

Duminică, 20 Noiembrie 2022Giurgiu
Sursa Foto: Facebook ISU Giurgiu

Proiectile explozive gasite in padurea Baneasa | imaginea 1 Sub frunzele toamnei, stăteau ascunse trei proiectile explozive. Primul dintre acestea a fost găsit de pădurarul și lucrătorii care efectuau măsurători în pădurea Băneasa. Unul dintre aceștia a sunat la 112 și a cerut ajutorul pompierilor.

Pirotehnicienii s-au deplasat imediat la fața locului și au constatat faptul că era vorba despre un proiectil exploziv, de calibrul 76 mm. Aceștia au folosit un aparat de detecție și au cercetat terenul din zona respectivă, descoperind încă două proiectile explozive de calibrul 76 și 100 mm. Muniția a fost ridicată și transportată în siguranţă, urmând să fie distrusă în poligonul de specialitate.

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare. În primul rând nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață.

Nu trebuie să le ridice, pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii. Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112, dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Proiectile explozive gasite in padurea Baneasa | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.