Două incendii izbucnite la locuințe

Marți, 06 Decembrie 2022Mehedinti
Sursa Foto: Facebook ISU Mehedinti

Doua incendii izbucnite la locuinte | imaginea 1 Nerespectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor poate provoca tragedii! Pompierii mehedințeni au intervenit, sâmbătă dimineață, 3 decembrie a.c., pentru stingerea a două incendii izbucnite la locuințe.

Pentru lichidarea primului incendiu, care a cuprins o casă de locuit din localitatea Ilovăț, au fost mobilizate trei echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Drobeta Turnu Severin cu două autospeciale cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.

La sosirea pompierilor, incendiul se manifesta generalizat la întreaga locuință, compusă din două încăperi, pe o suprafață de circa 40 de metri pătrați. Din fericire, nu au fost înregistrate victime. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de folosirea focului deschis în spații închise - o lumânare lăsată aprinsă nesupravegheată.

Cel de-al doilea incendiu s-a anunțat la o casă de locuit din localitatea Izvorălu de Sus, comuna Tâmna. Un echipaj din cadrul Stației Strehaia a intervenit prompt cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, stingând incendiul în limitele găsite.

Acesta s-a manifestat la un perete al locuinței, în jurul coșului de evacuare a fumului al unei sobe metalice. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost determinată de amplasarea necorespunzătoare sau neprotejarea termică a coșului de evacuare a fumului față de materialele combustibile.

❗Pentru prevenirea producerii unor tragedii, pompierii atrag atenția cetățenilor că este obligatorie verificarea, repararea, izolarea termică și curățarea periodică a coșurilor de fum. Totodată, le reamintesc acestora că la exploatarea mijloacelor de încălzire trebuie respectate următoarele măsuri:

  • înainte de utilizare, sobele trebuie verificate amănunţit, reparate, curăţate şi date în exploatare în perfectă stare de funcţionare;
  • nu se admite utilizarea sobelor fără uşiţe la focare şi cenuşare, cu defecţiuni sau neizolate corespunzător faţă de elementele combustibile ale clădirilor;
  • în faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de 0,70 x 0,50 m;
  • se interzice depozitarea materialului combustibil, a cărţilor, hainelor, lumânărilor etc. deasupra sobelor;
  • se interzice uscarea hainelor sau a altor materiale combustibile pe sobe ori în imediata apropiere a acestora;
  • în timpul funcţionării sobelor care utilizează combustibil solid, uşiţele focarului şi cenuşarului trebuie menţinute închise şi nezăvorâte;
  • nu se admite folosirea lemnelor mai lungi decât vatra sobei;
  • cenuşa rezultată se evacuează periodic într-un loc stabilit şi amenajat în acest scop, fără pericol de incendiu şi numai după ce se sting complet resturile de jar;
  • se interzice funcţionarea sobelor supraîncălzite.

❗De asemenea, se face apel la cetățeni să nu lase nesupravegheate candelele sau lumânările aprinse. Acestea trebuie să fie așezate într-un suport incombustibil (exemplu: într-o farfurie cu puțină apă) și să nu fie amplasate în apropierea hainelor sau a altor materiale care pot lua foc.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.