Incendii, salvare de animale și alte situații de urgență

Sâmbătă, 07 Ianuarie 2023Hunedoara
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara

Incendii  salvare de animale si alte situatii de urgenta | imaginea 1 În perioada 31 decembrie 2022 – 2 ianuarie 2023, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Iancu de Hunedoara” al judeţului Hunedoara au desfășurat 177 de misiuni.

Dintre acestea, cele mai multe intervenții - 136 - au fost de acordare a primului ajutor medical calificat. În perioada menționată, pompierii militari au acționat și pentru stingerea a 4 incendii care au avut loc în localitățile Deva, Hunedoara, Vulcan și Godinești.

De asemenea, echipajele operative au intervenit și în alte 37 de situații, precum salvarea animalelor din medii ostile vieții, sprijin al echipajelor SAJ, verificări ale secțiilor ATI din unitățile spitalicești din județ, asigurare a măsurilor de prevenire a incendiilor.

O intervenție solicitantă s-a desfășurat la primele ore ale zilei de 1 ianuarie a.c., când pompierii Detașamentului Petroșani și cei ai Gărzii de Intervenție Lupeni au acționat pentru localizarea și lichidarea unui incendiu izbucnit într-un grajd dezafectat din localitatea Vulcan.

Câteva ore mai târziu, tot în dimineața zilei de 1 ianuarie a.c., colegii din cadrul Secției Ilia au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD, în localitatea Godinești, comuna Zam, pentru a lichida un incendiu izbucnit la o afumătoare dintr-o gospodărie.

La sosirea echipajelor de intervenție la locul solicitării, ardeau generalizat anexele gospodăriei, pe o suprafață de aproximativ 150 de metri pătrați cu posibilitatea de extindere a flăcărilor la casa învecinată. Incendiul a fost stins în limitele găsite și, din fericire, nu s-au înregistrat victime, dar pagubele materiale au fost însemnate.

În continuare, pompierii militari hunedoreni rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă de la nivelul judeţului Hunedoara şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

Însă, pentru a nu vă confrunta cu evenimente neplăcute, care vă pot pune în pericol viața și bunurile materiale, pompierii hunedoreni insistă să respectați câteva 𝗺𝗮̆𝘀𝘂𝗿𝗶 𝘀𝗶𝗺𝗽𝗹𝗲 𝗱𝗲 𝗽𝗿𝗲𝘃𝗲𝗻𝗶𝗿𝗲, specifice acestei perioade:

❗️Asigurați-vă că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum, cel puţin o dată pe an;

❗️Stingeți focul din sobă înainte de culcare, fiind astfel înlăturat pericolul intoxicării cu monoxid de carbon;

❗️Apelați la specialişti, atunci când sesizați probleme la instalaţiile electrice sau la mijloacele de încălzire;

❗️Instalați un detector de incendiu în locuința dumneavoastră. Acesta va declanșa alarma încă din stadiu incipient al unui incendiu, ceea ce poate fi un factor important pentru salvarea locuinței și a vieții;

❗️Nu lăsați copiii niciodată nesupravegheați, iar celor mai în vârstă, părinți și bunici, explicați-le cât de important este să verifice coșul de fum și să nu adoarmă cu focul aprins în sobă;

❗️Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibili sau nesupravegheate, precum şi aprinderea focului prin utilizarea lichidelor inflamabile;

❗Este interzisă folosirea afumătorilor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, poduri, remize, sub şoproane sau lângă materiale combustibile;

❗Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie;

❗Afumătorile vor fi în permanenţă supravegheate.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.