Incendiu, accidente rutiere și o misiune de decontaminare

Joi, 26 Ianuarie 2023Ialomita
Sursa Foto: Facebook ISU Ialomita

Incendiu  accidente rutiere si o misiune de decontaminare | imaginea 1 În perioada 21-24 ianuarie a.c., pompierii ialomițeni au asigurat, zilnic, misiuni specifice de prevenire și gestionare a situațiilor de urgență. În cele patru zile, la nivel județean, s-au înregistrat 87 de intervenţii, dintre care o misiune pentru stingerea incendiilor, 79 de cazuri SMURD, 3 accidente rutiere, 3 misiuni de deblocare de ușă, o misiune decontaminare de substanțe toxice/periculoase.

În data de 22 ianuarie a.c., două echipaje operative din cadrul Stației de Pompieri Fetești au intervenit la un accident rutier, produs pe raza localității Bordușani, în care a fost implicat un autoturism, ce a intrat în coliziune cu un cap de pod.

În sprijinul acestora a acționat și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. În urma evenimentului rutier au rezultat patru victime, conștiente, cooperante și neîncarcerate, care au fost monitorizate de echipajele medicale aflate la locul solicitării, ulterior fiind transportate la Spitalul Municipal Fetești. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.

Salvatorii din cadrul Detașamentului de Pompieri Slobozia, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare și o ambulanță SMURD au intervenit la un accident rutier, produs pe DN2A, în localitatea Andrășești, în care au fost implicate două autoturisme.

În sprijinul acestora au acționat și trei echipaje ale Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița. În urma impactului au rezultat trei victime, conștiente, cooperante și neîncarcerate, care au fost evaluate și monitorizate de echipajele medicale aflate la locul solicitării.

Ulterior, o persoană a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Slobozia, iar pentru două nu a fost necesar transportul la unitatea spitalicească. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului.

De asemenea, Detașamentul de Pompieri Urziceni a intervenit la un acident rutier produs pe DN2/E85, în municipiul Urziceni, în care au fost implicate două autoturisme. În sprijinul acestora a acționat și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță Ialomița.

În urma coliziunii au rezultat două victime, conștiente, cooperante și neîncarcerate, care au fost evaluate și monitorizate de echipajele medicale aflate la locul solicitării, ulterior nu a fost necesar transportul acestora la spital. Pompierii au mai asigurat măsurile de prevenire și stingere a incendiilor la locul accidentului, precum și sablarea părții carosabile.

O altă misiune care a necesitat efort complex din partea salvatorilor, a avut loc duminică, 22 ianuarie a.c., în jurul orei 18:30, când Detașamentul de Pompieri Urziceni a fost solicitat să intervină, pentru gestionarea unei situații de urgență generate de producerea unui incendiu, izbucnit la locuința unui cetățean, din localitatea Alexeni.

Pentru misiune au fost mobilizate două autospeciale de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta generalizat la nivelul întregii locuințe. Pentru lichidarea incendiului, dar și pentru îndepărtarea efectelor negative, salvatorii au acționat aproximativ două ore.

Au ars: acoperișul construit din lemn și acoperit cu tablă, pe o suprafață de aproximativ 200 de metri pătrați, mobilier și articole de îmbrăcăminte din 5 camere și s-au deteriorat mai multe aparate electrocasnice.

Concomitent cu acțiunea de stingere a incendiului, echipajul SMURD a acordat îngrijiri medicale unei persoane care a suferit un atac de panică, ulterior nefiind necesar transportul acesteia la spital. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost coșul de fum amplasat ori neprotejat termic față de materiale combustibile.

Coșurile de fum deteriorate, necurățate de funingine sau neprotejate termic față de materialele combustibile din alcătuirea construcțiilor, pot constitui o cauză specifică de izbucnire a incendiilor la locuințele și anexele gospodărești.

Pentru creşterea gradului de protecţie a gospodăriilor și evitarea unor situaţii neplcute ce pot avea urmări grave, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al județului Ialomița vine in sprijinul cetăţenilor cu următoarele măsuri de prevenire:

  • verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coşurilor de evacuare a fumului sunt obligatorii;
  • coşurile de fum trebuie curăţate periodic pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
  • coşurile de fum trebuie izolate termic faţă de elementele combustibile ale planşeului sau acoperişului (grinzi, astereală de lemn şi altele asemenea).

Având în vedere temperaturile scăzute specifice acestei perioade, se recomandă cetățenilor să manifeste prudență sporită la utilizarea mijloacele de încălzire, să verifice coșurile de evacuare a fumului, să nu suprasolicite instalațiile electrice și să nu depoziteze materiale care se pot aprinde în imediata apropiere a sobelor, reșourilor, caloriferelor electrice, centralelor termice sau a altor surse de căldură.

În data de 23 ianuarie a.c., în jurul orei 18:00, Detașamentul de Pompieri Slobozia, cu o autospecială CBRN, a acționat la o intervenție de decontaminare a unei zone, în urma scurgerii unei cantități mici de mercur, provenită dintr-un termometru spart. Pe timpul intervenției nu au fost probleme.

În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.