Misiuni și intervenții în sprijinul comunității hunedorene

Joi, 19 Ianuarie 2023Hunedoara
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara

Misiuni si interventii in sprijinul comunitatii hunedorene | imaginea 1 În zilele săptămânii 9 – 15 ianuarie a.c., salvatorii hunedoreni au desfășurat 435 misiuni și intervenții fiind tot timpul la dispoziția cetățenilor, atât pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență, cât și pentru acordarea primului ajutor medical calificat.

Paramedicii SMURD au răspuns prompt în 332 de cazuri, cele mai multe solicitări fiind operate de către: Detașamentul Deva – 53 intervenții; SMURD Geoagiu – 35 intervenții; Detașamentul Orăștie și SMURD Petrila – câte 31 intervenții; Garda de Intervenție Lupeni – 29 intervenții.

Tot în această perioadă, pompierii militari au fost solicitați și au acționat pentru localizarea și stingerea a 9 incendii produse în locuințe, gospodării, anexele acestora sau la deșeuri menajere.

De asemenea, personalul din cadrul tuturor subunităților ISU Hunedoara a intensificat acțiunile de informare preventivă în rândul cetățenilor din mediul rural și a celor care trăiesc în locuințe sociale, în vederea reducerii riscului de incendiu în gospodării și în astfel de locuințe. În acest sens, săptămâna trecută, s-au desfășurat 24 de misiuni de recunoaștere în teren și informare preventivă.

Celelalte misiuni – 70 - au constat în: sprijinirea echipajelor Serviciului de Ambulanță Județean, deblocări de uși, asigurarea măsurilor specifice de prevenire și stingere a incendiilor în cazul evenimentelor rutiere, verificarea secțiilor ATI ale unităților spitalicești din județ și altele.

Dintre intervențiile care au avut loc în aceste șapte zile, se poate aminti: misiunea desfășurată luni, 9 ianuarie a.c., de către pompierii militari petroșeneni care au intervenit în municipiul Petroșani, pe strada Viitorului, pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-un apartament.

Echipajele operative sosite la locul solicitării au localizat și au lichidat cu promptitudine incendiul. Din fericire, nu s-au înregistrat victime, ci doar pagube materiale și nu s-a impus evacuarea altor locatari.

O altă misiune solicitantă a pompierilor s-a desfășurat în seara zilei de 10 ianuarie a.c., când colegii din cadrul Secției Ilia și din cadrul Detașamentului Deva, cu două autospeciale de lucru și două ambulanțe SMURD, au intervenit la un accident în care au fost implicate un autocamion, o autoutilitară și un autoturism, la nodul Holdea, kilometrul 412 al autostrăzii A1.

Echipajele de intervenție sosite la locul evenimentului au acționat pentru descarcerarea șoferului autoutilitarei, însă acesta prezenta traumatisme incompatibile cu viața. Alte două persoane au fost asistate la fața locului, una dintre ele primind îngrijiri medicale, fără a se impune transportul la spital. Pompierii au asigurat totodată măsurile specifice de preîntâmpinare a unui incendiu în astfel de situații.

⚠️ INFORMARE PREVENTIVĂ! Pompierii hunedoreni vă recomandă tuturor celor care utilizați diverse mijloace de încălzire, să respectați următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor:

📌 Asigurați verificarea, curățarea și repararea, dacă este cazul, a coșurilor de fum de către o persoană autorizată;

📌 Nu folosiți alt material combustibil decât cel care a fost destinat mijlocului de încălzire;

📌 Nu aprindeți focul utilizând lichide inflamabile;

📌 Nu folosiți soba decât cu ușița închisă și evitați supraîncărcarea acesteia;

📌 Așezați o taviță metalică în fața sobei, în dreptul ușiței;

📌 Nu asezați în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

📌 Stingeți focul din sobă înainte de a părăsi locuința;

📌 Nu încărcați soba cu lemne înainte de culcare şi nu lăsați arzătorul aprins la sobele cu gaze naturale pe perioada de noapte, nesupravegheate;

📌 Aruncați cenuşa și jăratecul în gropi sau recipiente metalice special destinate acestui scop și amplasate la distanță de siguranță față de clădiri sau obiecte combustibile;

📌 Verificați integritatea aparatelor și mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparați-le cu ajutorul unui specialist;

📌 Nu asezați aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;

📌 Nu asezați materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;

📌 Decuplați aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuința;

📌 Nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcțiune.

În continuare, salvatorii hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.