Gospodării distruse din cauza lipsei de prevenire a incendiilor

Luni, 20 Februarie 2023Vrancea
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea

Gospodarii distruse din cauza lipsei de prevenire a incendiilor | imaginea 1 Un incendiu violent a avut loc în noaptea de miercuri, 15 februarie a.c., într-o gospodărie din localitatea Viișoara, comuna Păunești. Evenimentul a fost anunțat prin apel la numărul unic de urgenţă 112, în jurul orei 22:40.

În cel mai scurt timp, la fața locului s-au deplasat 4 echipaje din cadrul Secţiei de Pompieri Adjud, cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, 1 autospecială de intervenție și salvare de la înălțime și 1 ambulanță SMURD. În cooperare cu echipajele pompierilor militari au acționat și pompierii voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Păunești.

La sosirea forțelor de intervenţie, incendiul se manifesta generalizat la o locuință și anexele acesteia, cuprinzând o suprafață de aproximativ 250 mp.

Echipajele de stingere au acționat mai bine de 6 ore pentru lichidarea incendiului. Cu toate că s-au depus eforturi considerabile pentru limitarea pagubelor, în urma evenimentului au ars: locuința și anexele în suprafață de cca. 250 mp, bunurile din interior, 4 t cereale, 4 mc cherestea și 2 butoaie de vin. Cauza probabilă: scurtcircuit electric.


Joi dimineață, 16 februarie a.c., un incendiu izbucnit din cauza coșului de fum la o locuință din satul Diocheți-Rediu, comuna Movilița, a provocat panică proprietarei, care, după ce a fost asistată de paramedici, a fost transportată la spital.

Alarma în urma căreia a fost anunțat evenimentul s-a dat în jurul orei 06:30. Pentru gestionarea situației de urgență, au fost mobilizate 3 echipaje din cadrul Stației de Pompieri Panciu, cu 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă și 1 ambulanță SMURD, care au intervenit în cooperare cu pompierii voluntari ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Movilița.

Forțele de intervenție au acționat prompt reușind să lichideze incendiul în limitele găsite. Au ars 4 mp din acoperișul locuinței, în jurul coșului de fum.

𝑪𝒂 𝒖𝒓𝒎𝒂𝒓𝒆 𝒂 𝒏𝒖𝒎𝒂̆𝒓𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒎𝒂𝒓𝒆 𝒅𝒆 𝒊𝒏𝒄𝒆𝒏𝒅𝒊𝒊 𝒑𝒓𝒐𝒅𝒖𝒔𝒆 𝒊̂𝒏 𝒕𝒊𝒎𝒑𝒖𝒍 𝒔𝒆𝒛𝒐𝒏𝒖𝒍𝒖𝒊 𝒓𝒆𝒄𝒆 𝒍𝒂 𝒍𝒐𝒄𝒖𝒊𝒏𝒕̦𝒆𝒍𝒆 𝒔̦𝒊 𝒈𝒐𝒔𝒑𝒐𝒅𝒂̆𝒓𝒊𝒊𝒍𝒆 𝒄𝒆𝒕𝒂̆𝒕̦𝒆𝒏𝒊𝒍𝒐𝒓, 𝒑𝒐𝒎𝒑𝒊𝒆𝒓𝒊𝒊 𝒗𝒓𝒂̂𝒏𝒄𝒆𝒏𝒊 𝒓𝒆𝒄𝒐𝒎𝒂𝒏𝒅𝒂̆ 𝒓𝒆𝒔𝒑𝒆𝒄𝒕𝒂𝒓𝒆𝒂 𝒖𝒓𝒎𝒂̆𝒕𝒐𝒂𝒓𝒆𝒍𝒐𝒓 𝒎𝒂̆𝒔𝒖𝒓𝒊 𝒅𝒆 𝒑𝒓𝒆𝒗𝒆𝒏𝒊𝒓𝒆 𝒂 𝒊𝒏𝒄𝒆𝒏𝒅𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓, 𝒂𝒔𝒕𝒇𝒆𝒍:

✅ înainte de utilizare, sobele trebuie verificate, reparate şi curăţate pentru a fi în perfectă stare de funcţionare;

❎ este interzisă aprinderea focului în sobe prin turnare ori stropire cu benzină, petrol sau alte lichide combustibile;

✅ în faţa uşiţelor de alimentare a sobelor, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de cel puțin 0,70 x 0,50 m;

‼️ copiii nu vor fi lăsaţi niciodată nesupravegheaţi, cu focul aprins în sobă;

✅ cenuşa şi jarul provenite de la sobe vor fi depozitate într-un loc special amenajat;

✅ verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum se va efectua de către o persoană specializată;

✅ coşurile, burlanele şi canalele de fum vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale pereţilor, planşeelor şi acoperişurilor;

✅ în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit, pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere;

❎ în poduri şi mansarde este interzisă amenajarea de afumători;

✅ verificarea etanşeităţii buteliei de aragaz şi a instalaţiei de alimentare cu gaze se va face cu emulsie de apă şi săpun;

❎ nu vor fi utilizate instalaţii electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant etc.;

✅ reparaţiile la instalaţiile electrice vor fi executate doar de personal autorizat;

❎ nu vor fi suprasolicitate circuitele electrice prin racordarea unor consumatori electrici care depăşesc puterea nominală a circuitelor;

❎ nu vor fi utilizate mijloace electrice de încălzire locală improvizate;

⚠️ se interzice introducerea conductoarelor electrice, fără ştecher, direct în prize şi folosirea în tablourile electrice a siguranţelor improvizate, având fuzibilul înlocuit cu liţă sau sârmă.

𝐍𝐮𝐦𝐚𝐢 𝐩𝐫𝐢𝐧 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭𝐨𝐫 𝐦𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐟𝐢 𝐞𝐯𝐢𝐭𝐚𝐭𝐚̆ 𝐩𝐢𝐞𝐫𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐝𝐞 𝐯𝐢𝐞𝐭̧𝐢 𝐨𝐦𝐞𝐧𝐞𝐬̧𝐭𝐢 𝐬̧𝐢 𝐝𝐢𝐬𝐭𝐫𝐮𝐠𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐛𝐮𝐧𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞.

Gospodarii distruse din cauza lipsei de prevenire a incendiilor | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.