Salvat la timp de vecini, până la sosirea pompierilor!

Luni, 13 Februarie 2023Teleorman
Sursa Foto: Facebook ISU Teleorman

Salvat la timp de vecini  pana la sosirea pompierilor | imaginea 1 Atenție la mijloacele de încălzire! Sâmbătă, 11 februarie a.c., la Zâmbreasca, aproape de orele prânzului, din cauza unei sobe defecte, care era și supraîncălzită, materialele combustibile din imediata apropiere s-au aprins, incendiul propagându-se rapid la nivelul dormitorului.

În interior, un vârstnic de 72 de ani, cu probleme medicale locomotorii, asista cu neputință la infernul ce se dezvolta, încet dar sigur, în jurul lui. Norocul a făcut ca fumul, care abia ieșea de pe geam, să fie observat de o vecină.

Ea a mobilizat rapid câțiva oameni și au sărit în ajutorul lui, reușind, cu curaj, determinare și responsabilitate civică, să-l scoată din flăcări, cu tot cu plapumă, chiar dacă flăcările începuseră să mistuie aceste materiale textile.

Între timp au sosit și pompierii militari de la Punctul de lucru Dobrotești, cu o mașină de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD, care au constatat că incendiul se dezvoltase la nivelul dormitorului, existând riscul să se extindă la toată casa de locuit. Au evitat această situație și au stins focul în limitele găsite.

Victima, conștientă și cooperantă, care suferise arsuri la nivelul membrelor, a fost preluată de paramedicii SMURD, a primit primul ajutor calificat și a fost transportată la Spitalul Municipal din Roșiorii de Vede pentru îngrijiri medicale de specialitate.

Chiar dacă pare un gest normal, pe care ar trebui să-l facă fiecare dintre noi în astfel de situații, pompierii militari teleormăneni le mulțumesc din suflet cetățenilor care au acționat exemplar la acest eveniment, pentru salvarea unui membru al comunității lor.

❗️Oameni buni, astfel de situații pot fi evitate și stă în puterea fiecăruia dintre noi să fie eliminat riscul de izbucnire a unui incendiu. Pompierii recomandă tuturor:

✔️ să verifice frecvent mijloacele de încălzire, mai ales atunci când în locuințe se află persoane vulnerabile (oameni în vârstă, cu probleme locomotorii, cu dizabilități ori cu diferite afecțiuni medicale);

✔️ nu puneți pe sobe sau în apropierea acestora diferite articole de îmbrăcăminte; ✔️ nu așezați patul lângă sobă sau alte materiale ușor combustibile;

✔️ amplasaţi, în faţa sobelor cu lemne, o cutie metalică: aceasta va asigura protecţia faţă de căderea accidentală, direct pe podea, a lemnelor aprinse sau a jarului, care ar putea incendia materialele combustibile din apropiere;

✔️ în timpul funcționării, nu lăsați ușa sobei deschisă; ✔️ nu folosiţi alte materiale combustibile în afară de cele pentru care a fost destinată soba și evitaţi supraîncărcarea acesteia;

✔️ nu puneți materiale combustibile în spaţiile dintre sobă şi perete; ✔️ nu introduceți în sobă lemne cu lungimea mai mare decât vatra focarului;

✔️ focul în sobe nu trebuie lăsat fără supraveghere sau în grija copiilor și trebuie stins înainte de a părăsi locuinţa; ✔️ nu adormiţi niciodată cu focul aprins în sobă;

✔️ depozitați cenuşa şi jarul provenite de la sobe într-un loc special amenajat;

✔️ jăratecul nestins nu trebuie aruncat în apropierea casei, a adăposturilor animalelor, a magaziilor de lemne sau de furaje.

Foarte important❗Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.