Și-a pierdut viața într-un incendiu
Sursa Foto: Facebook ISU Vrancea
Jarul căzut dintr-un sistem de încălzire (sobă) a provocat, luni, 13 februarie a.c., un incendiu la o locuință din satul Călienii Noi, comuna Nănești.
Din nefericire, în timpul intervenției de stingere, în camera unde a izbucnit incendiul, pompierii au găsit trupul carbonizat al unei femei în vârstă de 95 de ani. Evenimentul a fost anunțat prin apel la numărul unic de urgență 112, luni dimineață, în jurul orei 09:00.
Pentru gestionarea situației de urgență au fost mobilizate 2 echipaje de stingere și 1 echipaj de prim ajutor. La fata locului s-au deplasat în cel mai scurt timp 1 autospecială de stingere cu apă și spumă și 1 ambulanță SMURD de la Detașamentul de Pompieri Focșani și 1 autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Punctului de Lucru Vulturu.
În cooperare au acționat Serviciul de Ambulanță Județean, cu un echipaj și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Nănești. La sosirea forțelor de intervenție, incendiul se manifesta violent, cu flacără deschisă, cuprinzând o suprafață de aproximativ 150 mp.
Pompierii au acționat prompt, au localizat și au lichidat incendiul în limitele găsite, reușind să salveze bunurile din 3 camere și 1 anexă. În urma evenimentului au ars circa 150 mp din acoperiș și bunurile din alte 3 camere.
𝑴𝒂̆𝒔𝒖𝒓𝒊 𝒅𝒆 𝒑𝒓𝒆𝒗𝒆𝒏𝒊𝒓𝒆 𝒂 𝒊𝒏𝒄𝒆𝒏𝒅𝒊𝒊𝒍𝒐𝒓 𝒑𝒓𝒐𝒗𝒐𝒄𝒂𝒕𝒆 𝒅𝒆 𝒔𝒊𝒔𝒕𝒆𝒎𝒆𝒍𝒆 𝒅𝒆 𝒊̂𝒏𝒄𝒂̆𝒍𝒛𝒊𝒓𝒆!
În scopul prevenirii incendiilor specifice acestei perioade, provocate în cea mai mare măsură, de exploatarea sistemelor de încălzire locală cu defecţiuni, fără asigurarea supravegherii sau având coşuri de fum deteriorate, necurăţate de funingine sau neprotejate termic faţă de materialele combustibile din structura construcţiilor, precum şi de suprasolicitarea instalaţiilor şi aparatelor electrice, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Anghel Saligny” al județului Vrancea reaminteşte cetățenilor obligativitatea respectării următoarelor măsuri de apărare împotriva incendiilor:
𝐈𝐧𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚𝐭̧𝐢𝐢 𝐝𝐞 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆𝐥𝐳𝐢𝐫𝐞 𝐜𝐞𝐧𝐭𝐫𝐚𝐥𝐚̆
✅ Instalaţiile de încălzire centrală se pot amplasa în ansamblul unei clădiri sau în clădiri independente ori alipite acestora, în conformitate cu prevederile normativelor tehnice specifice;
✅ Coşurile şi canalele de fum se realizează din materiale incombustibile rezistente la foc şi la acţiunea corozivă a fumului şi gazelor de ardere, acestea fiind izolate corespunzător faţă de elementele combustibile din structura clădirilor în care sunt amplasate;
✅ Montarea şi verificarea centralelor termice vor fi executate de către firme autorizate;
✅ Exploatarea centralelor termice trebuie făcută conform prescripţiilor tehnice ale producătorului.
𝐏𝐞 𝐭𝐢𝐦𝐩𝐮𝐥 𝐞𝐱𝐩𝐥𝐨𝐚𝐭𝐚̆𝐫𝐢𝐢 𝐢𝐧𝐬𝐭𝐚𝐥𝐚𝐭̧𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐬𝐞 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐳𝐢𝐜𝐞:
❎ Depozitarea în încăperea centralei termice a unor obiecte sau materiale ce nu au legătură cu exploatarea acesteia;
❎ Neechiparea centralei cu aparate de măsură şi control al temperaturii, presiunii din cazan şi conducte, indicatoare de nivel pentru combustibil și supape de siguranţă;
❎ Depozitarea combustibilului în interiorul centralei (cu excepţia combustibilului din rezervorul de consum zilnic, la centralele pe combustibil lichid).
𝐒𝐨𝐛𝐞 𝐜𝐮 𝐬𝐚𝐮 𝐟𝐚̆𝐫𝐚̆ 𝐚𝐜𝐮𝐦𝐮𝐥𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐜𝐚̆𝐥𝐝𝐮𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐦𝐢𝐣𝐥𝐨𝐚𝐜𝐞 𝐝𝐞 𝐢̂𝐧𝐜𝐚̆𝐥𝐳𝐢𝐫𝐞 𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐫𝐢𝐜𝐞
❌ Nu folosiţi decât materialul combustibil pentru care a fost destinată soba şi evitaţi supraîncărcarea acesteia;
❌ Nu folosiţi soba decât cu uşiţa închisă; ✔️ Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
❌ Nu aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile; ✔️ Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
❗️ Nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;
✔️ Verificaţi integritatea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
❌ Nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
❌ Nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
✔️ Decuplaţi aparatele de încălzire electrice, înainte de a părăsi locuinţa sau de a adormi;
‼️ Nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi pe timpul funcţionării sistemelor de încălzire (sobe ori aparate de încălzire electrice).
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.