Incendiu izbucnit în jurul coșului de fum

Luni, 06 Martie 2023Botosani
Sursa Foto: Facebook ISU Botosani

Incendiu izbucnit in jurul cosului de fum | imaginea 1 Casa unei familii din localitatea Stâncești a fost în pericol, sâmbătă după-amiază, 4 martie a.c., din cauza unui incendiu izbucnit în jurul coșului de fum. Când a observat flăcările, proprietara a cerut ajutorul pompierilor.

La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă. Pompierii militari au constatat faptul că ardeau aproximativ 15 metri pătrați din acoperișul casei și au acționat rapid astfel încât pagubele să fie cât mai mici.

Cel mai probabil, incendiul s-a produs din cauza coșului de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din structura acoperișului.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării coşurilor și a burlanelor de evacuare a fumului, trebuie adoptate următoarele măsuri:

  • verificarea coşurilor / burlanelor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
  • păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului pentru a evita efectul termic;
  • îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
  • tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc.);
  • curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.