Intervenții la sfârșit de săptămână

Sâmbătă, 11 Martie 2023Hunedoara
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara

Interventii la sfarsit de saptamana | imaginea 1 La sfârșit de săptămână, 3 - 5 martie a.c., salvatorii hunedoreni au desfășurat 202 misiuni și intervenții, fiind tot timpul la dispoziția cetățenilor, atât pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență, cât și pentru acordarea primului ajutor medical calificat.

Astfel, echipajele SMURD au răspuns prompt în 159 de cazuri, cele mai multe solicitări fiind operate de către: - Detașamentul Deva – 26 intervenții; - Detașamentul Petroșani – 22 intervenții; - Detașamentul Hunedoara – 18 intervenții.

Tot în această perioadă, pompierii militari au fost solicitați pentru localizarea și stingerea a 7 incendii, dintre care 5 s-au manifestat la vegetația uscată, pe raza localităților Petroșani, Hunedoara și Beriu, unul la anexele unei gospodării din localitatea Lupeni și unul la un autoturism aflat în localitatea Târnava de Criș.

De asemenea, echipajele operative au acționat și pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor în cazul unui accident rutier produs în localitatea Pui și în urma unor scăpări de gaze semnalate într-un bloc din municipiul Deva. Pe lângă aceste intervenții, pompierii au desfășurat și alte 34 de misiuni în sprijinul comunității.

❗INFORMARE PREVENTIVĂ❗Întrucât doar în acest sfârșit de săptămână au fost înregistrate 5 arderi necontrolate, care au avut drept cauză probabilă - utilizarea focului deschis în spații deschise, pompierii hunedoreni vă aduc la cunoștință principalele măsuri de prevenire a incendiilor la vegetația uscată, miriști și resturi vegetale:

📌 desfășurarea arderii trebuie să aibă loc numai pe timp de zi și în condiții meteorologice fără vânt;

📌 arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deșeurilor și a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii și stingerea jarului după terminarea activității;

📌 colectarea vegetației uscate și a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să fie controlată;

📌 executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/ construcții și să nu afecteze rețelele electrice de comunicații, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

📌 curățarea de vegetație, a suprafeței din jurul fiecărei grămezi, pe o distanță de 5 metri; 📌 asigurarea mijloacelor și materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;

📌 supravegherea permanentă a arderii; 📌 stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; 📌 se interzice acoperirea focarelor cu pământ.

Conform legislației în domeniul protecției mediului, persoanele fizice și juridice au obligativitatea de a nu arde miriștile, stuful, tufărișurile sau vegetația ierboasă fără acceptul Agenției Județene pentru Protecția Mediului și fără informarea, în prealabil, a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență.

În continuare, salvatorii hunedoreni vor fi la datorie, 24 de ore din 24, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical persoanelor aflate în dificultate.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.