Respect, Plutonier adjutant Cătălin Spătaru!

Luni, 13 Martie 2023Cluj
Sursa Foto: Facebook ISU Cluj

Respect  Plutonier adjutant Catalin Spataru | imaginea 1 El este Cătălin. Un OM care merită toată aprecierea noastră! Joi seară, 9 martie a.c., se întorcea spre casă cu soția și cei 2 frățiori pe care îi crește de mici.

„Ai mei sunt mari și s-au mutat la casele lor. De când au plecat, mi s-a părut prea singură casa și în plus, când am aflat de situația grea a celor doi frați, nu am putut sta indiferent. Sunt ca ai noștri acum”, a mărturisit, emoționat, Cătălin.

Veneau de la Cluj-Napoca, din plimbare, și au trecut și prin Huedin, unde trebuie de fiecare dată să oprească și în fața Detașamentului „unde lucrează tati”, că altfel e tărăboi mare, apoi continuau drumul spre casă.

La un moment dat, în localitatea Poieni, chiar în fața mașinii lor, un microbuz cu călători s-a izbit de un camion. A oprit imediat. “Voi rămâneți aici, cu mama, până merg eu să îi ajut!” Cum a ieșit, a și sunat în dispecerat.

”- Sunt adjutant Spătaru de la Detașamentul Huedin! Am ajuns în Poieni, la locul unui accident! Încep evaluarea victimelor! - Cătălin, tu nu ai ieșit din tură dimineață?“, l-a recunoscut colegul din dispecerat.

”- Ba da, sunt cu familia. Rămâneți în telefon! Avem 6 victime în microbuz, dintre care 3 în stare gravă și 1 în camion! - Rămâi cu ei! Încearcă să îi ții în viață, echipajele sunt pe drum!” Și-a făcut loc printre fiare, pentru că ușile erau blocate și a evaluat victimele.

”- Unde vă doare? - Picioarele! Vreau să ies! Scoate-ne de aici!” Între timp mai mulți oameni s-au adunat în jurul accidentului. “- Pot să ajut cu ceva? - O trusă medicală! Cel de aici sângerează abundent!”

În timp ce Cătălin îl pansa, 2 ambulanțe care se întorceau cu pacienți au oprit. Cu ajutorul celor de la ambulanță, a reușit să ajungă și la victimele din spate. În toată agitația, nu a simțit când salvatorii au ajuns lângă el. Erau chiar colegii lui, de la Huedin.

”- Cătălin tu ești? Rămâi acolo și montează-i gulerul cervical! - Ușile sunt blocate, iar ei au picioarele prinse! Nu pot să ajung la ultimul! E căzut jos, printre banchete și nu răspunde! - Îi scoatem imediat!”

În scurt timp, pompierii au reușit să îi extragă pe toți, dar pentru ultimul, în ciuda manevrelor de resuscitare aplicate, nu s-a mai putut face nimic. După ce s-a asigurat că celelalte victime sunt în siguranță, Cătălin s-a întors la ai săi.

“De ce plânge tati?”, au întrebat-o copiii pe mama. “I-a salvat pe oamenii aceia! - Da, dar nu a reușit să îi salveze pe toți”…Pentru pompieri este greu de suportat când sunt atât de aproape și totuși neputincioși. Însă, datorită acțiunii salvatoare, datorită lui, cinci oameni trăiesc!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.