Cartușe descoperite de un detectorist amator, în pădurea Teișor

Marți, 18 Aprilie 2023Giurgiu
Sursa Foto: Facebook ISU Giurgiu

Cartuse descoperite de un detectorist amator  in padurea Teisor | imaginea 1 Un apel “112” primit joi, 13 aprilie a.c., în jurul prânzului, sesiza faptul că în pădurea din localitatea Teișor au fost descoperite mai multe cartușe.

Cel care a solicitat sprijinul autorităților a fost un bărbat care desfășura, ca hobby, activități de căutare a obiectelor vechi, folosind un detector de metale. Obiectele erau acoperite de pământ, fiind găsite cu ajutorul aparatului respectiv. La fața locului s-a deplasat echipajul de pirotehnicieni din cadrul ISU Giurgiu.

În urma verificărilor efectuate, aceștia au stabilit că este vorba despre 11 cartușe și un tub cartuș, de calibrul 10,35 mm, provenite din cel de-Al Doilea Război Mondial. Acestea au fost ridicate și transportate în siguranţă, urmând să fie distruse. La acțiune au fost prezenți și polițiști din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 6 Mihăilești.

❗️Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare. În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, chiar dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață.

Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea. Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente.

Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii. Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112, dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Cartuse descoperite de un detectorist amator  in padurea Teisor | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.