Case în flăcări

Vineri, 14 Aprilie 2023Harghita
Sursa Foto: Facebook ISU Harghita

Case in flacari | imaginea 1 O casă a unui localnic din comuna Mugeni s-a aprins sâmbătă seara, 8 aprilie a.c., cel mai probabil, din cauza unui coș de fum deteriorat, ulterior incendiul propagându-se cu repeziciune și la o altă casă din imediata vecinătate.

La fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Odorheiu Secuiesc, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoscară mecanică și o ambulanță SMURD, precum și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență Mugeni și Cristuru Secuiesc.

Aceștia au constatat că incendiul se manifesta generalizat la o casă, pe o suprafață de aproximativ 100 mp și s-a propagat și la casa învecinată, cu o suprafață de circa 120 mp. Pompierii au intervenit aproape 3 ore pentru stingerea incendiului.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării coşurilor de fum, trebuie adoptate următoarele măsuri:

✔️ repararea și curățarea periodică a coșurilor de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;

✔️ verificarea coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);

✔️ păstrarea distanţei dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului;

✔️ îngroșarea zidăriei coşului la trecerea prin planşee, lăsându-se un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;

✔️ tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul detectării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn: grinzi, bârne, suport acoperiş etc).

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.