Intervenții în urma fenomenelor meteo periculoase din județul Teleorman

Duminică, 09 Aprilie 2023Teleorman
Sursa Foto: Facebook ISU Teleorman

Interventii in urma fenomenelor meteo periculoase din judetul Teleorman | imaginea 1 În interval de 24 de ore, la nivel județean, pompierii militari teleormăneni au gestionat 34 de situații de urgență.

Dintre acestea, 25 de intervenții au fost ale echipajelor SMURD pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave, 2 incendii izbucnite la vegetația uscată de pe raza localităților Zimnicea și Suhaia, un eveniment rutier fără victime, pe DJ 601 F, în apropierea localității Coșoteni, pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și 6 misiuni pentru degajarea arborilor doborâți de vânt, de pe carosabil.

Efectele fenomenelor meteorologice – 6 arbori doborâți de vânt. Din cauza vântului puternic, mai mulți arbori au căzut pe carosabil, pompierii militari teleormăneni fiind solicitați să intervină pentru îndepărtarea acestora.

Misiunile au început în jurul orei 22.46, pe DJ 601 D, între localitățile Crevenicu și Merenii de Sus, cu un copac căzut pe carosabil, degajat de către pompierii militari din Detașamentul Videle cu ajutorul drujbelor din dotarea autospecialei de descarcerare.

A doua intervenție de acest gen a fost, la aceeași oră, pe DJ 504, între localitățile Alexandria și Lăceni, de această dată misiunea fiind derulată de către salvatorii alexăndrineni, în condiții de siguranță.

În jurul orei 01.15, un cetățean a sunat pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112 pentru a anunța faptul că un copac este căzut pe DJ 612, între Botoroaga și Călugăru, existând riscul producerii unor evenimente rutiere. Pentru îndepărtarea acestui arbore, au intervenit pompierii militari de la Punctul de lucru Drăgănești Vlașca.

Spre dimineață, la ora 03.19, aproape simultan au fost preluate trei apeluri pe numărul unic de urgență 112 de către dispecerii unității, în care cetățenii anunțau că sunt copaci doborâți de vânt, cu risc de producere a unor accidente, pe DJ 506, între Purani și Teleormanul, pe DJ 642, între Islaz și Moldoveni și pe DJ 546, pe raza localității Lița.

Toate aceste cazuri au fost rezolvate rapid de salvatorii teleormăneni, astfel încât traficul să se poată desfășura în condiții de siguranță. Se mai menționează că în nicio situație (eveniment) nu au fost înregistrate victime omenești.

Având în vedere că avertizarea meteorologică tip Cod Galben, de cantități însemnate de precipitații, intensificări ale vântului de până la 70-75 km/h și vreme deosebit de rece este valabilă până miercuri dimineață, 5 aprilie a.c., la ora 10.00, pentru a preveni situațiile de urgență, pompierii recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:

  • curățați șanțurile și rigolele de scurgere, pentru a permite evacuarea apelor pluviale;
  • nu aruncați gunoaiele menajere sau resturile vegetale în albiile apelor curgătoare sau în șanțurile/canalele de colectare a apei;
  • în măsura în care este posibil, când vântul bate cu putere, întrerupeți activitățile în aer liber și adăpostiți-vă în locuințe sau în spații care să vă asigure protecția;
  • nu treceți prin dreptul clădirilor aflate în construcție sau care prezintă elemente arhitectonice ce pot fi smulse de vânt și nu vă adăpostiți aproape de construcții improvizate;
  • evitați deplasarea în zone cu panouri publicitare, copaci sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți și parcați autoturismele la distanță sigură;
  • nu atingeți firele căzute la pământ.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.