Sfârșit de săptămână solicitant pentru pompierii hunedoreni

Luni, 03 Aprilie 2023Hunedoara
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara

Sfarsit de saptamana solicitant pentru pompierii hunedoreni | imaginea 1 Sfârșitul de săptămână, 24-26 martie a.c., a fost unul solicitant pentru salvatorii hunedoreni, care au desfășurat peste 200 de misiuni și intervenții, fiind tot timpul la dispoziția cetățenilor, atât pentru gestionarea optimă a situațiilor de urgență, cât și pentru acordarea primului ajutor medical calificat.

Astfel, la nivel județean, 155 de persoane au primit ajutor din partea echipajelor SMURD.

În perioada de referință, echipajele de stingere au acționat pentru localizarea și stingerea a 12 incendii, dintre care 10 intervenții au fost la arderi necontrolate, care s-au manifestat la vegetația uscată, miriști și litieră, pe raza localităților Plopi, Cozia, Lupeni, Valea Sângeorgiului, Deva, Livadia, Gurasada, Mărtinești, Simeria și Ohaba de sub Piatră, suprafața de teren afectată fiind de aproximativ 17 hectare.

Alte 2 incendii au izbucnit în locuințe, în municipiile Vulcan (balconul unui apartament) și Hunedoara (coșul de fum al unei case). Pompierii au intervenit prompt, incendiile fiind lichidate în limitele găsite. În ambele cazuri nu s-au înregistrat victime, ci doar pagube materiale.

De asemenea, echipajele operative au desfășurat și alte 26 de misiuni în folosul comunității (asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor în urma unor defecțiuni la un stâlp de iluminat stradal din localitatea Vulcan, deblocări de uși, sprijin al Serviciului de Ambulanță Județean, verificarea secțiilor ATI din cadrul unităților spitalicești din județ etc).

Având în vedere creşterea semnificativă a numărului arderilor necontrolate produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată și hotărârea adoptată vineri 24.03.2023 de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara prin care se interzice arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale pe raza județului Hunedoara, indiferent de forma de proprietate a terenului, pompierii militari au intensificat activitățile de informare preventivă privind măsurile de reducere a riscului de incendiu la vegetația uscată și fondul forestier, desfășurând în ultimele trei zile, 23 de astfel de activități în mediul rural.

Dintre cele mai relevante misiuni din acest sfârșit de săptămână se pot aminti:

Sâmbătă, 25 martie a.c., pompierii Punctului de Lucru Bretea Română au intervenit pentru localizarea și lichidarea unui incendiu de vegetație uscată care s-a manifestat pe raza localității Valea Sângeorgiului.

Arderea necontrolată a cuprins vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș pe o suprafață de aproximativ 15 hectare. Intervenția echipajelor a durat peste 3 ore, acțiunea de stingere fiind îngreunată din cauza vântului care a favorizat extinderea flăcărilor.

O altă misiune importantă s-a desfășurat duminică, 26 martie a.c., în municipiul Vulcan, unde un incendiu a izbucnit în balconul unui apartament situat la etajul 10 al unui bloc. La locul solicitării, s-au mobilizat de urgență pompierii Detașamentului Petroșani cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, autospeciala de lucru la înălțime și echipajul SMURD Vulcan.

Forțele operative sosite la fața locului au constatat faptul că, flăcările s-au extins, cuprinzând și ușa balconului, fapt ce a condus la dejagări mari de fum și în interiorul locuinței. În momentul producerii evenimentului, în apartament se afla o minoră în vârstă de 15 ani, care a fost ajutată de către vecini să se autoevacueze.

Aceasta a suferit un atac de panică, fiind asistată medical de către echipajul Serviciului de Ambulanță Județean, care a acționat în sprijin. În timpul intervenției, alți doi locatari cu probleme locomotorii au fost evacuați de la etajul 8, de către echipajele operative. Salvatorii au lichidat prompt incendiul, fără a fi afectate alte apartamente.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.