Casă în flăcări, din cauza unui scurtcircuit

Vineri, 05 Mai 2023Botosani
Sursa Foto: Facebook ISU Botosani

Casa in flacari  din cauza unui scurtcircuit | imaginea 1 Casa unei familii din localitatea Prăjeni a luat foc, în noaptea de marți spre miercuri, 3 mai a.c., cel mai probabil din cauza unui scurtcircuit. Proprietarii, oameni trecuți de 60 de ani, dar și fiul acestora, au fost treziți din somn de zgomotul produs de explozia unui compresor de frigider. Au ieșit din casă și au cerut ajutor de la pompieri.

La caz s-au deplasat două echipaje din cadrul Punctului de Lucru Flămânzi și Detașamentului de Pompieri Botoșani, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, precum și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență Prăjeni.

Pompierii au constatat faptul că întreaga locuință era cuprinsă de flăcări, arderea fiind întreținută de cantitatea mare de materiale combustibile din interior. Pentru stingerea incendiului și înlăturarea efectelor au acționat mai bine de două ore. Au fost scoase din interior trei butelii.

Pentru înlăturarea pericolului de incendiu ce poate apărea pe timpul exploatării instalației electrice, trebuie adoptate următoarele măsuri:

  • verificați periodic instalaţia electrică, cu ajutorul personalului autorizat;
  • nu folosiţi instalaţii electrice improvizate. Fie că este vorba de reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de repararea unei siguranţe, improvizaţiile pot conduce la un incendiu. Orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;
  • nu folosiţi prize sau întrerupătoare slăbite. În cazul în care observaţi că priza se mişcă sau că în jurul întrerupătorului există orificii libere, cereţi ajutorul unui specialist pentru schimbarea prizei/întrerupătorului şi pentru izolarea zonei respective;
  • nu utilizaţi aparate electrice care au conductorii de alimentare uzaţi, deterioraţi sau care nu mai au ştecher. Firele introduse direct în priză, pe lângă pericolul electrocutării, nu asigură un contact bun şi provoacă încălzirea excesivă a conductorilor electrici;
  • nu alimentaţi mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor, concomitent;
  • nu lăsaţi aparatele electrice sub tensiune când nu le folosiţi deoarece acestea pot fi oricând surse generatoare de incendiu.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.