Incendii, accidente rutiere și alte misiuni

Vineri, 21 Iulie 2023Constanta
Sursa Foto: Facebook ISU Constanta

Incendii  accidente rutiere si alte misiuni | imaginea 1 În perioada 15-16 iulie a.c., pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“ al județului Constanța au executat 219 misiuni, cele mai multe dintre ele – 179, fiind pentru acordarea primului ajutor medical.

Pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și lichidarea a 18 incendii în urma cărora s-au înregistrat două victime, precum și pagube materiale. Din numărul total al incendiilor, 13 au fost de vegetație uscată, cultură de grâu, miriște, fiind afectată o suprafață totală de 88,5 hectare.

În cursul zilei de duminică, 16 iulie a.c., pompierii militari au fost solicitați să intervină la un bloc din municipiul Constanța acolo unde a avut loc o explozie a unei butelii. Explozia s-a produs pe fondul acumulărilor de gaze de la butelia situată în balconul unui apartament.

Două persoane au fost rănite și au fost transportate la spital cu arsuri la membrele inferioare – un bărbat în vârstă de 53 de ani și o femeie în vârstă de 78 ani, ambii cu arsuri de gradul II. În urma exploziei din bloc s-au autoevacuat 12 persoane.

În weekendul 15-16 iulie a.c., pompierii militari au intervenit și în cazul a 7 accidente rutiere soldate cu 13 victime care au primit îngrijiri medicale la fața locului de la echipajele SMURD și de la cele ale Serviciului Județean de Ambulanță, toate fiind ulterior transportate la spital.

De asemenea, echipajele ISU „Dobrogea“ au intervenit și în 15 alte situații precum deblocări de ușă, asigurări măsuri PSI la decolare/aterizare elicopter SMURD ori salvare animale captive în medii ostile vieții.


Măsuri pentru prevenirea cazurilor de înec: În scopul preîntâmpinării unor evenimente ce se pot solda cu pierderi de vieţi omeneşti, I.S.U. Constanţa adresează cetăţenilor rugămintea de a respecta măsurile de prevenire a situaţiilor de urgenţă pe timpul desfăşurării unor activităţi recreative, specifice acestei perioade, astfel:

  • nu vă aventuraţi la scăldat dacă nu înotaţi bine;
  • scăldaţi-vă doar în locuri special amenajate pentru înot şi respectaţi avertizările privind interzicerea scăldatului;
  • respectaţi întotdeauna recomandările administratorului locului de agrement referitoare la măsurile de prevenire a înecului şi, în cazul în care nu ştiţi să înotaţi, folosiţi întotdeauna echipament de protecţie – fără vesta de salvare, o simplă plimbare cu barca pe lac se poate transforma într-o tragedie!
  • evitaţi scăldatul în râuri, lacuri, canale de irigaţii sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau pline de plante, pietre, crengi şi trunchiuri de copaci;
  • nu vă aventuraţi în apă când sunteţi sub influenţa alcoolului, seara târziu sau pe timp de noapte;
  • evitaţi scăldatul în zone în care, anterior, s-au produs incidente; - nu intraţi în apa rece după ce aţi stat mult la soare;
  • nu săriţi de pe platforme, poduri sau alte construcţii – aceste acte de teribilism pot avea consecinţe foarte grave;
  • nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi sau în locuri unde există posibilitatea căderii lor în apă!

Măsuri pentru prevenirea incendiilor: Arderea miriştilor şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantina fitosanitară (aprobată de cei în drept), pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

În situaţia în care se impune ca o măsură de carantina fitosanitară, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt;

b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;

c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

e) asigurarea, până la finalizarea, arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;

g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne de apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

a) condiţii meteorologice fără vânt; b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;

c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;

d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m; e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii; g) supravegherea permanentă a arderii;

h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii; i) interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.