Mașini în flăcări, în urma unui incendiu de vegetație
Sursa Foto: Facebook ISU Constanta
În cursul după-amiezii de sâmbătă, 08 iulie a.c., pompierii militari constănțeni au fost solicitați să intervină pentru lichidarea unui incendiu de vegetație uscată ce a izbucnit pe Varianta Ovidiu, în spatele unui centru comercial, într-o locație înconjurată de societăți private.
La fața locului au fost alocate 7 autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autoplatformă, o ambulanță SMURD B2, cu peste 30 subofițeri, precum și o cisternă trimisă în sprijin de RAJA.
Echipajele de intervenție ajunse la locul solicitării au constatat că ardeau violent aproximativ de 15 hectare de vegetație uscată, lan de grâu și lăstăriș, iar flăcările ajunseseră și în curtea unui operator privat, patru autoturisme fiind deja cuprinse de flăcări.
Incendiul a fost localizat în scurt timp, a fost, de asemenea, limitat astfel că nu s-a extins și la celelalte societăți comerciale din zonă și s-a lucrat pentru lichidare preț de aproximativ două ore. Lupta cu flăcările a fost mult îngreunată de vântul care a suflat cu putere, întețind și extinzând vâlvătaia.
Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, poate conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor asogutate de APIA.
Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.
Trebuie să reţineţi că au fost situaţii când, în urma unor astfel de incendii, din cauza propagării focului sub acţiunea vântului, s-au înregistrat victime omeneşti.
Totodată, aceste arderi necontrolate pot constitui cauze ale unor accidente rutiere, şi ele soldate cu pierderi de vieţi omeneşti, ca urmare a scăderii vizibilităţii pe drumurile publice, generate de acoperirea carosabilului cu cantităţi mari de fum.
De asemenea, nu este lipsit de importanţă efortul depus de personalul structurilor de intervenţie profesioniste pentru stingerea acestor arderi, efort care ar putea fi dirijat către intervenţia în alte situaţii în care cetăţenii se află în pericol.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.