Proiectil exploziv descoperit într-o groapă din cimitir

Vineri, 28 Iulie 2023Giurgiu
Sursa Foto: Facebook ISU Giurgiu

Proiectil exploziv descoperit intr o groapa din cimitir | imaginea 1 Pregătirea unui loc de veci în cimitirul din localitatea Chiriacu a scos la suprafață un proiectil exploziv.

Bărbatul care săpa goapa a observat obiectul respectiv, iar în acel moment și-a dat seama că poate fi vorba despre muniție neexplodată și a cerut ajutor. Cazul a fost sesizat marți seară, 25 iulie a.c., iar la fața locului s-au deplasat pirotehnicienii din cadrul ISU Giurgiu și un echipaj de Poliție.

În urma verificărilor efectuate, specialiștii ISU au stabilit că este vorba despre un proiectil exploziv, de calibrul 75 mm. Muniția, care provine din cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost ridicată și transportată în siguranţă, urmând să fie distrusă.

Muniția neexplodată este foarte periculoasă și de aceea oamenii trebuie să știe ce să facă atunci când găsesc obiecte metalice ce seamănă cu proiectile, grenade, bombe, cartușe sau altele asemănătoare.

În primul rând, nu trebuie să le atingă sau să le lovească, indiferent dacă sunt parțial îngropate în pământ sau se află la suprafață. Nu trebuie să le ridice pentru că nu au de unde să știe în ce stadiu se află acestea.

Dacă nu sunt siguri ce fel de obiecte sunt, nu trebuie să le taie și nici să le folosească pentru improvizarea unor unelte sau ornamente. Din curiozitate, unii oameni ar putea fi tentați să demonteze focoasele sau alte elemente componente, iar acest lucru este interzis pentru că o astfel de acțiune poate provoca explozii.

Tot ce trebuie să facă cetățenii este să apeleze numărul de urgență 112 dacă descoperă obiecte metalice cilindrice sau de altă formă ce prezintă suspiciunea că ar fi elemente de muniţie neexplodată.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.