Copil salvat de pompierii botoșăneni, după o intervenție contracronometru

Luni, 14 August 2023Botosani
Sursa Foto: Facebook ISU Botosani

Copil salvat de pompierii botosaneni  dupa o interventie contracronometru | imaginea 1 Un copil de 8 ani, aflat în pericol să se înece în râul Prut, a fost salvat de pompierii botoșăneni, după o intervenție contracronometru. Salteaua pe care acesta se afla a fost luată de vânt și purtată la aproximativ doi kilometri de mal.

S-a întâmplat sâmbătă, 5 august a.c., la Ștefănești. Două echipaje din cadrul Gărzii de Intervenție Ștefănești, cu o autospecială de intervenție, o barcă și o ambulanță SMURD, dar și un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță au ajuns, în cel mai scurt timp, la caz.

În mai puțin de cinci minute de la lansarea la apă a ambarcațiunii, pompierii l-au adus pe copil, la mal. Baiatul era doar speriat și a fost preluat de echipajul SAJ. După ce l-au evaluat și i-au acordat îngrijiri medicale, echipajul medical a decis că nu este nevoie să îl transporte la spital.

Informare preventivă! Vara îi îndeamnă pe oameni la scăldat, însă, pentru evitarea unor adevărate drame, este foarte important ca scăldatul să se facă doar în locuri special amenajate pentru înot. Condițiile de înot pot fi imprevizibile în râuri, iazuri și lacuri.

De cele mai multe ori, tragediile la scăldat se produc, fie din cauza faptului că persoanele respective nu știu să înoate foarte bine, fie intră în ape în care curenții sunt puternici sau în locuri unde nivelul apei se schimbă brusc și nu mai reușesc să iasă la suprafață.

Din acest motiv, pompierii recomandă cetăţenilor să respecte următoarele măsuri de siguranță atunci când merg la scăldat:

✔️ frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;

✔️ evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;

✔️ evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi;

✔️ nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte; ✔️ nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;

✔️ nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii; ✔️ nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;

✔️ echipamentele speciale pentru siguranța înotului (colac de salvare, aripioare sau tuburi gonflabile etc.) trebuie utilizate de către copii, sub atenta supraveghere a unui adult.

ℹ️ Este foarte important ca în cazul unei persoane aflate în pericol de înec să se intervină rapid. Se întâmplă unori ca acea persoană să treacă neobservată pentru că nu poate striga după ajutor, chiar și cu prietenii sau familia în preajmă sau aproape de zonele de siguranță.

❗️Copiii, de exemplu, se pot îneca și într-o apă de câțiva centimetri❗️Sunt semne care indică iminenţa înecului, pe lângă lovirea involuntară a suprafeţei apei cu braţele. De exemplu, persoana respectivă are capul aplecat pe spate, gura deschisă în încercarea de a inhala aer sau ține capul în apă cu gura la nivelul apei, fără să recționeze.

În astfel de cazuri, doar o persoană care știe să înoate foarte bine trebuie să intervină rapid, fără să își pună propria viață în pericol. În fotografie, sunt colegii care au intervenit pentru salvarea băiatului de 8 ani: Plt. adj. Florin Jijie; Plt. adj. Adi Asavetei; Plt. adj. Adrian Holbură; Sld. Robet Cuzencu; Sld. Gabriel Jijie.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.