Intervențiile pompierilor mehedințeni în minivacanță

Luni, 21 August 2023Mehedinti
Sursa Foto: Facebook ISU Mehedinti

Interventiile pompierilor mehedinteni in minivacanta | imaginea 1 Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi au intervenit, în minivacanța prilejuită de Sărbătorirea Adormirii Maicii Domnului, pentru gestionarea a 119 situații de urgență.

Pompierii mehedințeni au acționat pentru stingerea a 22 de incendii, transportarea a cinci persoane supraponderale cu probleme medicale, îndepărtarea unor elemente de construcție, ridicarea unor elemente de muniție, dar și la două accidente rutiere. Totodată, paramedicii SMURD au intervenit pentru acordarea asistenței medicale de urgență unui număr de 87 de persoane.

Dintre cele 22 de incendii, 19 au izbucnit la vegetație uscată, două s-au manifestat la locuințe, iar unul a cuprins un depozit de furaje.

Pentru limitarea și stingerea incendiilor de vegetație uscată, au intervenit echipaje de pompieri din cadrul Detașamentului Drobeta Turnu Severin, Stației Vânju Mare și subunității Strehaia, acestea manifestându-se pe raza a 18 unități administrativ teritoriale: unde flăcările au cuprins peste 67 de hectare de teren.

Cauza probabilă predominantă de izbucnire a incendiilor a fost determinată de folosirea focului deschis fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor. În localitatea Bâcleș, au fost înregistrate și pagube materiale, fiind afectați circa 400 mp cultură de grâu.

De la începutul acestui an, pompierii mehedințeni s-au confruntat cu stingerea a 145 de incendii izbucnite la vegetație uscată.

❗Se atrage atenția cetățenilor că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este STRICT INTERZISĂ dacă nu se impune ca măsură fitosanitară, de combatere a răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

❗Se face apel la aceștia să conștientizeze că focul, scăpat de sub control sau în condiții de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol sănătatea și chiar viața semenilor.

În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii depun eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, care riscă să afecteze căi de comunicații și să cuprindă gospodăriile cetățenilor.

⛔ Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.1952005 privind protecția mediului) și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei (pentru persoane fizice) și de la 50.000 lei la 100.000 lei (pentru persoane juridice).

În perioada 11-15 august a.c., pompieri din cadrul Detașamentelor Orșova și Drobeta Turnu Severin au desfășurat misiuni de asigurare a zonelor la manifestările cultural-artistice prilejuite de Festivalul Concurs de Folclor ”Munte, munte brad frumos”, sărbătorirea Zilelor Municipiului Orșova și Ziua Marinei Române, nefiind înregistrate evenimente negative.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.