Ore de foc pentru pompierii constănțeni

Joi, 26 Octombrie 2023Constanta
Sursa Foto: Facebook ISU Constanta

Ore de foc pentru pompierii constanteni | imaginea 1 Pompierii au trecut de la o intervenţie la alta, având puţin timp la dispoziţie pentru refacerea capacităţii de intervenţie. 24 de incendii, în doar 48 de ore, ce au angrenat toate forţele şi mijloacele tehnice din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa.

Dintre cele 24 de incendii, 16 au fost de vegetație uscată. Peste 100 de pompieri cu autospeciale de stingere de apă cu spumă și autocisterne s-au mobilizat în lupta cu flăcările. Intervenția pentru lichidarea flăcărilor a fost extrem de dificilă în unele zone pentru că pompierii militari au trebuit să meargă mult pe jos și să acționeze cu pliciuri.

Efortul lor a fost unul considerabil având în vedere temperaturile mari degajate de flăcări, dar și greutatea echipamentelor de protecție – peste 25 kg. În urma intervențiilor au fost afectate aproximativ 29 hectare de teren, fără a se înregista victime.

Dar cum pompierii intervin la toate situațiile de urgență, încă 171 de note de anunţare pentru diverse evenimente la care au fost alocate nu au contenit să vină: accidente rutiere, deblocări de ușă, asigurări măsuri PSI la decolare/aterizare elicopter SMURD, ori salvare animale captive în medii ostile vieții.

Astfel, echipajele operative din cadrul Inspectoratului nu au avut timp să își tragă sufletul în acest weekend călduros, de la malul mării. Se adresează felicitări tuturor colegilor pentru efortul depus în slujba oamenilor, pentru curajul, perseverenţa şi determinarea de care dau dovadă zi de zi!

În condiţiile în care se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare, arderea vegetației uscate se face cu respectarea următoarelor măsuri:

  • condiţii meteorologice fără vânt; - parcelarea în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
  • izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
  • desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; - asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
  • asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
  • asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.