Incendiu la o casă din localitatea Brezoi

Luni, 20 Noiembrie 2023Valcea
Sursa Foto: Facebook ISU Valcea

Incendiu la o casa din localitatea Brezoi | imaginea 1 Pompierii militari vâlceni au fost solicitați, joi dimineață, 16 noiembrie a.c., la ora 02:58, prin apel la 112, pentru a interveni la un incendiu izbucnit la o casă în localitatea Brezoi, cartier Valea lui Stan.

Au fost alocate de urgență 3 autospeciale de stingere cu apă și spumă din cadrul Stației de Pompieri Brezoi și Detașamentului de Pompieri Râmnicu Vâlcea. La sosirea pompierilor militari, incendiul se manifesta violent la nivelul acoperișului, cu degajări mari de fum și posibilitate de propagare la casele din apropiere.

Cu toate că suprafața incendiată a fost foarte mare, datorită intervenției profesioniste a echipajelor operative și a timpului de răspuns mic, incendiul a fost localizat și lichidat în limitele găsite, fiind salvate astfel construcțiile învecinate și restul casei de locuit care nu fusese cuprins de incendiu.

Au ars acoperișul casei de locuit construit din lemn cu învelitoare din tablă, în suprafață de aproximativ 250 mp, plafonul interior dintre etajul I și podul casei construit din lemn, obiecte de mobilier de la etajul I (pat, masă, dulap etc.) și s-au degradat pereții interiori și tocăria casei, precum și materiale textile care se aflau în locuință. Din fericire, nu au fost victime.

Cauza 𝒑𝒓𝒐𝒃𝒂𝒃𝒊𝒍𝒂̆ de izbucnire a incendiului - efectul termic al curentului electric (mijloc de iluminat electric lăsat sub tensiune).

𝐏𝐎𝐌𝐏𝐈𝐄𝐑𝐈𝐈 𝐕𝐀̆ 𝐑𝐄𝐂𝐎𝐌𝐀𝐍𝐃𝐀̆!

Incendiile datorate instalaţiilor electrice deţin o pondere destul de mare din totalul de incendii izbucnite într-un an. De aceea, la proiectarea, executarea şi exploatarea instalaţiilor electrice aferente clădirilor se vor utiliza numai materiale, aparate, echipamente şi receptoare omologate, cu respectarea măsurilor de protecție prevăzute în documentaţiile tehnice de execuţie.

Pentru evitarea izbucnirii unor incendii în urma exploatării necorespunzătoare a instalaţiilor şi receptoarelor electrice, se recomandă următoarele:

 • de regulă, aparatele electrice nu trebuie lăsate sub tensiune nesupravegheate, fiind indicată deconectarea acestora în momentul părăsirii locuinţei;
 • conductorii electrici aflaţi sub tensiune nu se vor amplasa sub covoare, machete sau preşuri;
 • corpurile de iluminat nu se vor suspenda de conductoarele care le alimentează, ele se vor fixa pe plafon cu cârlige sau pe perete prin console. Întreruperea şi restabilirea circuitelor trebuie executate numai prin intermediul întrerupătoarelor;
 • executarea, întreţinerea sau modificarea instalaţiilor electrice se vor efectua numai de personal autorizat si calificat;
 • nu se vor amplasa perdele sau alte materiale textile în imediata apropiere a becurilor de tip incandescent deoarece pot lua foc foarte uşor.

Se interzice:

 • folosirea instalaţiilor şi aparatelor electrice cu defecţiuni sau improvizaţii, având conductori neizolaţi, cu prize sau întrerupătoare defecte, doze sau derivaţii fără capace;
 • folosirea siguranţelor supradimensionate la tablourile de distribuţie;
 • executarea instalaţiilor electrice pe elemente de construcţie din material combustibile, acestea constituind un risc ridicat de incendiu;
 • utilizarea în stare defectă a instalaţiilor şi receptoarelor electrice;
 • racordarea de consumatori electrici având puterile electrice însumate peste puterea electrică proiectată a instalaţiei de alimentare;
 • executarea lucrărilor de întreţinere şi reparaţie la instalaţiile electrice de către personal necalificat şi neautorizat;
 • folosirea legăturilor provizorii prin introducerea conductoarelor electrice direct în priză;
 • utilizarea, în tablourile electrice, a siguranţelor improvizate, prin înlocuirea fuzibilului calibrat ars cu fire din liţă.

În vederea utilizării în siguranţă a instalaţiilor electrice, periodic, se vor efectua lucrări de întreţinere a acestora.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.