Incendiu violent într-o gospodărie ieșeană
Sursa Foto: Facebook ISU Iasi
Miercuri dimineața, 25 octombrie a.c., la ora 04.31, Dispeceratul integrat ISU – SMURD -SAJ Iași a fost anunțat prin SNUAU 112 despre producerea unui incendiu la o casă de locuit, în localitatea Hlincea, comuna Ciurea. De urgență au fost direcționate 2 autospeciale de intervenție și stingere cu apă și spumă, un echipaj pentru transportul apei și un echipaj de prim ajutor calificat.
La sosirea echipajelor la locul solicitării, incendiul se manifesta generalizat, cu flacără, violent, la casa de locuit și la anexele din imediata apropiere, pe o suprafață de aproximativ 600 de metri pătrați. Au fost suplimentate forțele de intervenție cu 3 autospeciale de intervenție și stingere cu apă și spumă și un echipaj pentru transportul apei.
În jurul orei 05.00, incendiul a fost localizat, iar la ora 10.00 a fost lichidat ultimul focar de incendiu. De menționat este faptul că, în curte se aflau două locuințe cu anexele gospodărești aferente cu o mare cantitate de elemente combustibile.
În urma incendiului, au ars elementele combustibile aferente ale unei case de locuit, ale unei anexe, în proporție de 80% și aproximativ 15 metri cubi de lemn de foc, depozitate în proximitatea imobilului, iar la cea de-a doua proprietate a ars anexa gospodărească, cu materialele depozitate în aceasta.
Cauza probabilă de producere a incendiului a fost efectul termic al coșului de fum neprotejat termic față de materialele combustibile. Pe timpul incendiului nu au fost înregistrate victime și nu au fost persoane asistate medical.
Pompierii ieșeni fac un apel către cetățeni să manifeste maximă seriozitate și prudență în folosirea sobelor și a altor elemente de încălzire.
Prin necurățarea coșurilor de fum și amplasarea acestora în apropierea materialelor combustibile crește riscul de incendiu, pe timpul folosirii acestora. Crește riscul de intoxicare cu monoxid de carbon. În cazurile în care coșul de fum este blocat, fumul nu poate să iasă și astfel devine periculos.
Nu trebuie să uităm că prevenirea incendiilor la locuințe este o preocupare crucială pentru orice familie iar cauzele cele mai des întâlnite sunt: necurățarea coșurilor de fum, amplasarea acestora în apropierea elementelor combustibile, folosirea inadecvată a echipamentelor electrice și improvizațiile în acest domeniu, neglijența în utilizarea focului deschis, lumânări, țigări, curățarea terenului de vegetația uscată, jocul copiilor cu focul și utilizarea neglijentă pe timpul gătirii preparatelor în bucătărie.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.