Natură, anduranță, adrenalină și stingerea incendiilor

Luni, 20 Noiembrie 2023Iasi
Sursa Foto: Facebook ISU Iasi

Natura  anduranta  adrenalina si stingerea incendiilor | imaginea 1 Natură, anduranță, adrenalină și stingerea incendiilor îi caracterizează pe pompierii ieșeni, care își propun și reușesc să protejeze și să îmbunătățească condițiile naturale de mediu, prin reducerea sau eliminarea, acolo unde este posibil, a poluării mediului înconjurător, cât și, a surselor de poluare. O activitate pe care o desfășoară în permanență.

Un grup de pompieri militari, activi și rezerviști, 22 de persoane, o familie întrunită din cadrul Detașamentului 1 de Pompieri Iași și-a propus și a reușit să îmbine activitatea fizică, cunoașterea mediului, socializarea și acțiunile de stingerea incendiului, cât și refacerea imunității psihologice, în zilele libere, de 15 și 16 noiembrie a.c.

În data de 15 noiembrie, activitatea fizică și psihologică a colegilor a fost cea practică în a cuceri muntele, Vîrful Giumalău, de a observa și simți natura în plină transformare, toamnă - iarnă. În ziua de 16 noiembrie a.c., către ora 00:00, Plt. adj. Gheorghiță Ionuț, Plt. adj. Nisioi Adrian, Plt. adj. Lavric Adrian, Plt. maj. Lucuțari Daniel, Plt. maj. Rusu Ionuț, Plt. maj. Adam Vlad, Plt. maj. Beldie Andrei, Plt. maj. Lungu Răzvan, Plt. Isticioaia Lucian, și rezerviștii - Plt. adj.-șef Straton Mihai, Plt. adj. Filimon Ionuț, alături de alți colegi, au intervenit pentru limitarea și localizarea unui incendiu produs la o casă, o anexă gospodărească din localitatea Fundu Moldovei, județul Suceava, alături de membrii Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență ai Comunei Fundu Moldovei, până la sosirea forțelor profesioniste de intervenție ale pompierilor suceveni.

Pompierii ieșeni, fiind cazați la aproximativ 600 de metri față de focarul de incendiu, au putut observa de îndeaproape evenimentul. Unul dintre colegi, Ionuț Filimon, a observat primul incendiul. Au ieșit cu toții în stradă, unii dintre colegi au crezut că este un foc de tabără, având în vedere zona turistică în care se aflau.

De îndată, s-au deplasat la locul producerii incendiului. În același timp, unul dintre salvatori a sunat la numărul unic pentru apeluri de urgență 112 și a anunțat producerea incendiului și faptul că se deplasează la locul evenimentului.

La fața locului, unul dintre ei, Daniel Lucuțari, a verificat dacă sunt persoane în casele din imediata apropiere sau în zona apropiată incendiului, care se manifesta cu violență. Gheorghiță Ionuț a întrerupt curentul electric din zona incendiată și cea limitrofă.

De asemenea, Adrian Nisioi și Ionuț Rusu au cautat mijloace de protecție și stingere, l-au abordat pe vecinul din imediata apropiere a casei afectate de incendiu, solicitând un furtun de grădină cu care să se poată racorda la instalația de aducțiune cu apă a gospodăriei.

Astfel, au încercat să protejeze bunurile neafectate de incendiu, până la sosirea forțelor de intervenție. Ulterior, s-a dovedit că această intervenție a condus la protejarea acestora, ținând cont că elementele combustibile ale acoperișului începuse să fie afectate.

La scurt timp, a sosit un echipaj de stingere al Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al Comunei Fundu Moldovei, iar împreună cu Gheorghiță, Isticioaia și ceilalți colegi au realizat dispozitivul de stingere, acționând direct asupra focarului.

După localizarea incendiului, Daniel Lucuțari a transmis prin numărul unic pentru apeluri de urgență 112, către dispecerat, datele reale de la locul intervenției: că nu sunt victime; incendiul este localizat și se așteaptă forțele profesioniste de intervenție ale pompierilor suceveni; că pe timpul pe timpul intervenției preliminare, au observat în incendiu două butelii, cu pericol iminent de explozie, și că acționează asupra lor cu apă, pentru răcire.

La sosirea echipajelor de intervenție ale pompierilor suceveni la locul solicitării, ieșenii le-au transmis toate datele necesare pentru lichidarea incendiului și întocmirea documentelor.

Eforturile salvatorilor în îndeplinirea cu succes a acestei misiuni nu a rămas fără ecou, iar cel căruia i-au salvat bunurile a ținut să le multumească ”băieților de la Iași, pentru sprijinul și ajutorul acordat”, printr-un mesaj transmis instituției.

Acțiunea salvatorilor ieșeni ne face să fim mai buni, ne motivează să ne autodepășim în fiecare zi și să ne pregătim pentru orice eveniment. Ne-au învățat că nu trebuie să nu uităm scopul, valorile și principiile noastre umane, acelea de a proteja și promova diversitatea culturală și profesională, dar și cea de protejare a mediului ambiant.

Felicitări colegilor pentru acțiunea realizată! Audacia et Devotio!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.