Misiunile pompierilor mehedințeni în minivacanța de Crăciun

Joi, 28 Decembrie 2023Mehedinti
Sursa Foto: Facebook ISU Mehedinti

Misiunile pompierilor mehedinteni in minivacanta de Craciun | imaginea 1 Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Drobeta” al judeţului Mehedinţi au intervenit, în perioada 22 – 26 decembrie a.c., pentru gestionarea a 97 de situații de urgență.

Dintre acestea, 21 au fost pentru stingerea unor incendii, trei pentru asigurarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor la trei accidente rutiere și alte trei pentru transportarea unor persoane supraponderale cu probleme medicale.

Au mai fost două pentru îndepărtarea unor elemente de construcție, o intervenție a constat în salvarea unui animal, iar în alte două situații pompierii au intervenit pentru deblocarea ușilor a două locuințe.

Totodată, paramedicii SMURD au acordat îngrijiri medicale unui număr de 65 de persoane cu diverse afecțiuni. În urma producerii celor trei accidente rutiere, pompierii au acționat pentru descarcerarea a două victime, care au fost predate echipajelor medicale SAJ, ulterior fiind transportate la spital.

La accidentul rutier, produs în noaptea de 24 decembrie a.c., pe raza localității Bălăcița, în care un autoturism s-a răsturnat, echipajul medical SAJ a depus eforturi susținute pentru salvarea unei persoane aflate în stop-cardio respirator, care, din nefericire, nu a răspuns manevrelor de resuscitare.

Alte trei persoane implicate în accident au primit îngrijiri medicale de la paramedicii SMURD din cadrul Stației Vânju Mare, ulterior refuzând transportul la spital. Dintre cele 21 de incendii stinse de pompierii mehedințeni, 10 au izbucnit la locuințe și anexe gospodărești, iar 11 s-au manifestat la vegetație uscată și au cuprins circa 95 de hectare de teren.

Pentru stingerea incendiilor, alături de pompierii militari au acționat și lucrători ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență Ponoarele, Grozești și Căzănești. Din fericire, nu au fost înregistrate victime, iar echipajele de pompieri au reușit să limiteze propagarea flăcărilor, incendiile fiind stinse în limitele găsite.

Cauzele predominante de izbucnire a incendiilor manifestate la locuințe și anexe gospodărești au fost determinate de coșurile de fum necurățate sau neprotejate termic, utilizarea sistemelor de încălzire neizolate corespunzător, dar și de folosirea instalației electrice cu improvizații sau a conductorilor electrici neizolați corespunzător.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, care pot genera nu doar pagube materiale însemnate, ci chiar pierderi de vieți omenești, se reamintește cetățenilor că este ✅obligatorie verificarea, repararea, izolarea termică şi curăţarea periodică a coșurilor de fum.

❗Este interzisă folosirea sobelor şi a altor mijloace de încălzire (reșouri, calorifere electrice, aeroterme etc.) defecte, cu improvizaţii, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate.

❗Cetăţenii trebuie să utilizeze instalaţii şi decoraţiuni electrice fără defecţiuni sau improvizaţii şi să nu suprasolicite rețeaua electrică, prin folosirea simultană a mai multor receptori.

❗Pe timpul nopţii sau la părăsirea locuinţei, aceștia trebuia să stingă focul în sobe, să deconecteze aparatele electrice de încălzit şi instalaţiile de iluminat ornamental.

❗O atenţie deosebită trebuie acordată şi copiilor, care trebuie supravegheaţi permanent, împiedicând, în acest fel, utilizarea de către aceştia a petardelor, artificiilor sau altor obiecte artizanale, care îi pot răni sau pot provoca incendii.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.