Respect, Robert, Laszlo, Natalia, Mariana, Bogdan, Tiberiu și Daniel!

Luni, 18 Decembrie 2023Mures
Sursa Foto: Facebook ISU Mures

Respect  Robert  Laszlo  Natalia  Mariana  Bogdan  Tiberiu si Daniel | imaginea 1 Dintre sutele sau chiar miile de cazuri medicale și intervenții operative cu care pompierii se confruntă zilnic, fiecare reprezintă o mică parte din experiența carierei lor.

Fiecare incendiu, accident rutier sau solicitare pentru acordarea asistenței medicale de urgență deține un detaliu special, care rămâne, mai repede sau mai târziu, amprentat în inima salvatorului. Misiunea de luni seară, 11 decembrie a.c., a echipajului SMURD – Acățari avea să fie una dintre acestea.

Echipajul era disponibil, pregătit pentru orice solicitare, neștiind că va urma, când alarma sună brusc, parcă de această dată mai intens ca oricând…Ajunși la fața locului, se întâlniseră cu martorii – cel mai important factor informațional în tratarea prespitalicească a pacientului.

“Au ajuns, o să-l ajute!”…este tot ceea ce se auzea din locul numit, în ecoul strigătelor disperate ale celor colegilor care înconjurau tânărul aflat în pericol. Din difuzorul stației se auzeau detalii crunte precum “tânăr…inconștient…stop……”

“A căzut, brusc! Nu respiră, am încercat să îl trezim, dar cred ca nu are nici puls!” spuse unul dintre colegii de fotbal prezent acolo. Liniștea se așternu, câteva momente, până când tânărul inconștient în vârstă de 26 de ani, care zăcea întins pe gazonul înghețat era conectat la defibrilatorul semiautomat.

Cele spuse de colegii săi, s-au confirmat. Fără dar și poate era vorba de un stop cardio-respirator. “Tu începi compresiile, eu o să-l ventilez și schimbăm după!” zise unul dintre cei trei paramedici. “Și unu, și doi, și trei……”, se auzi neîncetat până la primul șoc, când așteptau ca pulsul să-i revină…

“Și-a revenit, l-au adus înapoi!” se auzi șuierat din mulțimea ce îi înconjura. Dar defibrilatorul scotea același sunet, semn că era încă în stop…Și unu, și doi, și trei…Din nou, la al doilea și al treilea șoc, același scenariu…

Și unu, și doi, și trei, și patru și cinci…Și niciunul nu renunța, chiar dacă timpul se scurgea. Simțeau că acel moment nu va avea un deznodământ nefericit, chiar dacă în jur nu se mai simțea nici un dram de optimism.

La fața locului ajunse și echipajul de Terapie Intensivă Mobilă care îi sprijini imediat, cu siguranța și experiența celor care au văzut cele mai grave situații medicale, care păreau imposibile, dar undeva se întrezărea un final fericit, ca de această dată.

Și unu și doi și trei…. PENTRU A ȘAPTEA OARĂ, AL ȘAPTELEA ȘOC…De această dată defibrilatorul nu mai scotea același sunet…tânărul ieși brusc din stop, avea puls și respira, începând să-și recapete cunoștința. În ciuda frigului aprig de afară, era prima gură de aer după mai bine de două zeci de minute… pentru toți cei prezenți.

Vestea bună este că tânărul a fost imediat preluat în siguranță de ambulanța SMURD C1 - Terapie Intensivă Mobilă și transportat de urgență la UPU Târgu Mureș, iar azi este conștient, sub supraveghere medicală, cu un pronostic favorabil.

Robert, Laszlo, Natalia, Mariana, Bogdan, Tiberiu și Daniel sunt îngerii păzitori ai tânărului care de acum încolo se poate bucura de viață, cu gândul că a doua șansă i-a fost dăruită luni seară, datorită lor!

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.