Acoperișul locuinței a fost distrus de foc
Sursa Foto: Facebook ISU Teleorman
În 24 de ore, subunitățile operative ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman au gestionat un număr de 26 de situații de urgență, dintre care un incendiu de locuință, în localitatea Peretu, 22 cazuri SMURD pentru acordarea primului ajutor calificat și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.
Au mai gestionat un eveniment rutier produs pe raza municipiului Alexandria, rezultat cu o victimă, o misiune în sprijinul echipajului SAJ Teleorman pentru preluarea unei persoane cu probleme de sănătate și o intervenție pentru deblocarea unei uși de acces în locuință, pentru a facilita intervenția echipajelor la o persoană cu probleme medicale.
Miercuri seara, 17 ianuarie a.c., în jurul orei 18.45, în localitatea Peretu, proprietarii unei case de locuit au observat că de la nivelul acoperișului iese fum, motiv pentru care au sunat imediat la numărul unic pentru apeluri de urgențe 112, solicitând ajutorul pompierilor militari.
În cel mai scurt timp posibil, la locul evenimentului au ajuns trei echipaje de salvatori, din cadrul Detașamentului de Pompieri Roșiorii de Vede, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD.
Incendiul, care se manifesta mocnit la astereala din lemn a acoperișului, pe o suprafață de circa 100 mp, cu posibilitate de propagare și distrugere a întregii construcții, a fost localizat și lichidat în limitele găsite după aproape două ore. Valoarea bunurilor salvate a fost estimată la peste 150000 de lei, iar cea a pagubelor materiale la aproape 30000 de lei.
Din primele cercetări efectuate pentru stabilirea cauzei probabile de incendiu, a reieșit că evenimentul s-a produs din cauza unui coș de fum amplasat necorespunzător față de materialele combustibile ale acoperișului.
❗️Pentru prevenirea unor situații asemănătoare, pompierii recomandă cetățenilor respectarea următoarelor măsuri:
✔ curățați periodic coșurile de fum pentru eliminarea depunerilor de funingine care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare;
🏡 verificaţi coşurile de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului (grinzi, astereală etc.);
◾ tencuiți şi văruiți partea din pod a coşului de fum, în scopul sesizării imediate a fisurilor (căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, dacă în zona lor există elemente de construcţie sau structuri din lemn);
🧱 îngroșați zidăria coşului la trecerea prin planşee, lăsând un spaţiu între această zidărie şi elementele combustibile ale planşeului;
↔️ păstrați distanţa dintre faţa exterioară a coşurilor şi elementele combustibile ale acoperişului.
❗️Foarte important! Inspectoratul pentru Situații de Urgență „A.D. Ghica” al județului Teleorman solicită cetățenilor anunțarea tuturor situațiilor care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător pe numărul unic pentru apeluri de urgență 112!
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.