Intervenții, misiuni și activități preventive

Luni, 15 Ianuarie 2024Bucuresti-Ilfov
Sursa Foto: Facebook ISU Bucuresti-Ilfov

Interventii  misiuni si activitati preventive | imaginea 1 În perioada 05 – 08 ianuarie a.c., pompierii din cadrul ISU București-Ilfov au intervenit pentru gestionarea a 1101 situații de urgență produse în municipiul București și județul Ilfov.

Ponderea cea mai mare a numărului de intervenții o reprezintă cazurile pentru acordarea primului ajutor calificat, în număr de 932. În perioada menționată s-a intervenit pentru stingerea a 26 de incendii și pentru soluționarea altor 143 de solicitări diverse (salvare animale, deblocare din medii ostile vieții etc.).

Vineri, 05 ianuarie a.c., pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit ca urmare a producerii unui accident rutier în Splaiul Independenței din sectorul 5 al Capitalei. La sosirea echipajelor de pompieri s-a constatat că accidentul s-a produs între două autoturisme, în urma căruia au rezultat două victime.

După acordarea primului ajutor calificat, victimele au fost transportate la spital. Pentru gestionarea situației de urgență s-a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și două ambulanțe SMURD.

Duminică dimineață, 07 ianuarie a.c., pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la anexele a două locuințe, situate pe strada Cetinei, oraș Pantelimon, județul Ilfov. La sosirea primelor echipaje de pompieri s-a constatat că incendiul se manifesta la nivelul acoperișurilor, pe o suprafață de aproximativ 300 mp.

Incendiul a fost localizat și lichidat rapid în limitele găsite, astfel evitându-se propagarea și la celelalte proprietăți învecinate. Pentru gestionarea situației de urgență s-a intervenit cu șase autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime și o ambulanță SMURD.

Duminică noaptea, pompierii din cadrul ISU B-IF au intervenit pentru stingerea unui incendiu produs la un apartament, situat pe Aleea Livezilor din sectorul 5 al Capitalei. La sosirea primelor echipaje de pompieri s-a constatat că incendiul se manifesta generalizat în interiorul locuinței, pe o suprafață de 20 mp.

În urma evenimentului, s-au autoevacuat 80 de persoane și alte 15 au fost evacuate de către echipajele de căutare-salvare. Șapte victime expuse la fum au fost asistate medical de către echipajele de prim ajutor prezente la fața locului, două dintre acestea fiind transportate la spital.

Pentru gestionarea situației de urgență s-a intervenit cu cinci autospeciale de stingere cu apă și spumă, o autospecială de descarcerare, o autospecială pentru intervenție și salvare de la înălțime, Detașamentul Special de Salvatori un echipaj de terapie intensivă mobilă și patru ambulanțe SMURD.

În contextul scăderii temperaturilor, în vederea prevenirii incendiilor la locuințe, pomșierii vă reamintesc principalele reguli și măsuri pe care trebuie să le respectați în sezonul rece:

  • lucrările de întreținere, revizii și reparații la instalațiile și aparatele electrice se execută numai de către personal calificat și autorizat;
  • aparatele electrice sub tensiune trebuie supravegheate permanent și nu se vor lăsa la îndemâna copiilor;
  • verificați, curățați și reparați, sobele și coșurile de fum;
  • izolați termic coșurile de fum față de elementele combustibile ale acoperișului (grinzi, astereală etc);
  • nu utilizați aparate electrice, cabluri electrice, prize, întrerupătoare, dispozitive de protecție cu defecțiuni sau improvizații;
  • nu suprasolicitați rețelele electrice prin folosirea simultană a mai multor receptori;
  • supravegheați aparatele electrice sub tensiune, cum sunt: fier de călcat, reșou, radiator și altele asemenea;
  • nu amplasați produsele, materialele și substanțele combustibile în apropierea surselor de căldură;
  • nu utilizați reșouri, aparate de călcat, aeroterme electrice improvizate și fără asigurarea măsurilor de izolare față de materialele și elementele combustibile din spațiul sau încăperea respectivă;
  • nu se recomandă folosirea sobelor și a altor mijloace de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate, utilizarea sobelor fără ușițe la focare și cenușare, defecte sau neizolate corespunzător față de elementele combustibile ale clădirilor.

În această perioadă, specialiștii inspecției de prevenire și personalul operativ au desfășurat o serie de activități specifice pe linia prevenirii situațiilor de urgență. Au fost efectuate 17 controale de prevenire și opt informări preventive. În urma acțiunilor desfășurate au fost aplicate 34 de sancțiuni în cuantum de 65.500 lei.

Interventii  misiuni si activitati preventive | imaginea 2

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.