Atenție la aparatele electrice!
Sursa Foto: Facebook ISU Cluj
Pompierii clujeni au desfășurat 143 de misiuni în perioada 26 - 28 ianuarie a.c. Dintre acestea, 31 au fost intervenții la accidente rutiere, incendii sau pentru readucerea stării de normalitate. De asemenea, echipajele SMURD au gestionat 112 cazuri medicale.
Printre cele mai importante misiuni, amintim intervenția din noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru stingerea unui incendiu care a distrus o casă în localitatea Morlaca. Apelul de urgență a venit sâmbătă, 27 ianuarie 2024, la ora 23:37, iar la intervenție au luat parte două autospeciale cu apă și spumă, alături de o ambulanță SMURD.
Incendiul s-a manifestat la acoperișul casei, pe o suprafață de aproximativ 100 mp, precum și la pod. Din fericire, în urma evenimentului nu au existat victime. Cel mai probabil, incendiul a pornit de la coșul de fum izolat necorespunzător.
Duminică dimineața, echipajele de la Punctul de Lucru Gherla au intervenit la un accident rutier petrecut pe raza localității Răscruci. În accident a fost implicat un singur autoturism, intrat într-o țeavă de gaz. Un bărbat de 20 de ani, conștient și cooperant, a primit îngrijiri medicale și a fost ulterior transportat la spital.
În final, pompierii reamintesc măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor evenimente nedorite, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieţi omeneşti.
- nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
- nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat; Indiferent că este vorba despre reparaţia unui aparat electrocasnic, de prelungirea traseului unui cablu sau de montarea unei siguranţe, improvizaţiile reprezintă un pas sigur către incendiu: orice eroare de prindere sau de izolaţie poate crea un scurtcircuit sau o descărcare de curent;
- tot la capitolul improvizaţii se regăsesc şi reparaţiile efectuate de către o persoană neautorizată: fie că este vorba de un prieten priceput ori de un vecin bun la toate, diferenţa de tarif nu justifică pericolul la care vă expuneţi.
ATENŢIE LA APARATELE ELECTRICE SUB TENSIUNE!
Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând cu stricteţe indicaţiile producătorului ce sunt menţionate în prospectul produsului;
Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate;
Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent;
De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ştecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent.
Unele incendii se produc din cauza solicitării excesive a aparatelor electrice. Avertismentul vizează în mod special, electrocasnicele mari (radiator, frigider, reşou, aerotermă, maşina de spălat etc.). Alocaţi fiecărui aparat câte o priză. În cazul în care uniţi mai multe aparate la o singură sursă, aceasta se poate încălzi, provocând în scurt timp, un incendiu.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.