Incendiu într-o gospodărie din cauza unui scurtcircuit electric

Luni, 12 Februarie 2024Hunedoara
Sursa Foto: Facebook ISU Hunedoara

Incendiu intr o gospodarie din cauza unui scurtcircuit electric | imaginea 1 Din cauza unui scurtcircuit electric, un incendiu a izbucnit joi noaptea, 8 februarie a.c., într-o gospodărie din localitatea Barbura.

De urgență, spre locul indicat s-au mobilizat pompierii Punctului de Lucru Băița și cei ai Detașamentului Deva cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj SMURD.

Sosiți la fața locului, pompierii au constatat faptul că incendiul se manifesta la o anexă în care erau depozitate circa 2 tone de fân.

Incendiul a fost lichidat în limitele găsite și astfel, casa de locuit a fost salvată. Din fericire, nu au existat victime, fiind înregistrate doar pagube materiale.

𝐏𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚 𝐩𝐫𝐞𝐯𝐞𝐧𝐢 𝐚𝐬𝐭𝐟𝐞𝐥 𝐝𝐞 𝐬𝐢𝐭𝐮𝐚ț𝐢𝐢 𝐜𝐚𝐫𝐞 𝐯ă 𝐩𝐨𝐭 𝐩𝐮𝐧𝐞 î𝐧 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐜𝐨𝐥 𝐯𝐢𝐚ț𝐚 𝐬𝐚𝐮 𝐛𝐮𝐧𝐮𝐫𝐢𝐥𝐞 𝐦𝐚𝐭𝐞𝐫𝐢𝐚𝐥𝐞, 𝐩𝐨𝐦𝐩𝐢𝐞𝐫𝐢𝐢 𝐡𝐮𝐧𝐞𝐝𝐨𝐫𝐞𝐧𝐢 𝐯ă 𝐫𝐞𝐜𝐨𝐦𝐚𝐧𝐝ă 𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐮𝐫𝐦ă𝐭𝐨𝐚𝐫𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐦ă𝐬𝐮𝐫𝐢 𝐝𝐞 𝐬𝐢𝐠𝐮𝐫𝐚𝐧ță 𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮 𝐚𝐜𝐞𝐬𝐭 𝐭𝐢𝐩 𝐝𝐞 𝐫𝐢𝐬𝐜:

  • Nu lăsaţi nesupravegheate aparate electrice sub tensiune, cum sunt: radiator, boiler, aerotermă, reşou, fier de călcat, lampă, televizor şi altele asemenea;
  • Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi luaţi măsuri pentru înlocuirea acestora atunci când sunt uzate.
  • Dacă sesizaţi miros de plastic topit, deconectaţi aparatul de la sursa de curent. De cele mai multe ori, acest miros este produs de topirea corpului prizei sau a ștecărului. Treptat, arsura se va extinde pe conductorul de alimentare, acesta schimbându-şi culoarea până când se înnegreşte. Următorul punct va fi aparatul electric sau sistemul electric din perete. Incendiul este iminent;
  • Nu suprasolicitați instalația electrică. Alocaţi fiecărui aparat câte o priză.
  • Atunci când plecaţi de acasă pentru câteva ore, deconectaţi consumatorii puternici de la sursa de curent electric. În cazul în care folosiţi prelungitoare cu posibilitatea de stopare a alimentarii cu energie electrică, nu ezitaţi să deconectaţi consumatorii electrici de fiecare dată când petreceţi mai mult timp în afara casei;
  • Nu utilizaţi aparatele electrice, cablurile electrice, prizele, întrerupătoarele, dispozitivele de protecţie cu defecţiuni sau cu improvizaţii;
  • Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate prin înlocuirea cu liţă a fuzibilului calibrat;

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.