22 de incendii de vegetație și 100 de hectare de teren afectate în 4 zile

Vineri, 05 Aprilie 2024Arges
Sursa Foto: Facebook ISU Arges

22 de incendii de vegetatie si 100 de hectare de teren afectate in 4 zile | imaginea 1 Finalul săptămânii trecute și începutul acesteia au adus câteva zile grele de muncă pentru pompierii argeșeni, autoritățile locale și câțiva localnici, care au acționat la stingerea unor incendii de vegetație.

Au fost nu mai puțin de 22 de incendii ce au afectat vegetația de pe o suprafață de teren de aproximativ 106 hectare, iar pe aproximativ 87,5 hectare din localitățile Beleți-Negrești și Dobrești, flăcările au ars covorul de frunze din păduri, crengile uscate și lăstărișul.

Una dintre intervențiile de lungă durată a început de luni, 1 aprilie a.c., în jurul orei 15:00, și s-a finalizat marți, 2 aprilie a.c., în jurul orei 01:00. Aceasta a fost în localitatea Beleți-Negrești, unde a ars vegetația uscată de pe aproximativ 40,5 hectare de pădure.

Pentru localizarea și lichidarea incendiului, s-au mobilizat atât reprezentanți ai Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență al localității, ai Ocolului Silvic, cât și cetățeni. La această intervenție a fost nevoie și de brăzdarea terenului prin zonele accesibile pentru a împiedica propagarea flăcărilor.

În continuare, cauzele probabile de izbucnire ale acestor arderi rămân folosirea intenționată a sursei de aprindere și utilizarea focului deschis la arderea vegetației uscate.

La aceste tipuri de arderi, flăcările se întind cu repeziciune pe o suprafață foarte mare de teren, fiind întețite de vânt, iar salvatorii depun un efort considerabil pentru a opri propagarea arderii către păduri, alte terenuri și zonele locuite.

Pompierii reamintesc că arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă și constituie contravenție, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.