Accidente rutiere, incendii și alte intervenții în sprijinul comunităților
Sursa Foto: Facebook ISU Cluj
Pompierii clujeni au desfășurat 170 de misiuni în perioada 05-07 aprilie a.c. Dintre acestea, 29 au fost intervenții la accidente rutiere, incendii sau pentru readucerea stării de normalitate. De asemenea, echipajele SMURD au gestionat 141 de cazuri medicale.
Spre exemplu, sâmbătă, 06 aprilie a.c., pompierii din cadrul Detașamentului Huedin au intervenit la un accident rutier petrecut pe DN1 R, la ieșire din orașul Huedin. La fața locului s-au deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit două autoturisme avariate, cu ocupanții ieșiți din acestea.
Trei persoane au fost consultate la fața locului, respectiv doi bărbați și o femeie, cu vârste între 40 și 60 de ani, ulterior fiind transportate la spital pentru investigații suplimentare. Acestea erau în stare de consistență, cooperante și prezentau afecțiuni ușoare.
Pompierii au acordat primul ajutor calificat persoanelor implicate în accident și au asigurat măsuri de prevenire a incendiilor, prin decuplarea bornelor bateriilor, precum și alte măsuri specifice privind siguranța persoanelor implicate în accident.
Tot sâmbătă, pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit pentru a acorda primul ajutor calificat unui bărbat, în vârstă de aproximativ 70 de ani, care, în urma unor lucrări dintr-o gospodărie s-a electrocutat.
La fața locului s-a deplasat o autospecială complexă pentru intervenție și un echipaj SMURD, unde au găsit bărbatul în stare de conștiență și cooperant, cu arsuri la nivelul mâinilor și a feței. Acesta a primit asistență medicală de urgență de la echipajul SMURD, ulterior fiind transportat la spital pentru îngrijiri și investigații medicale..
Tot pompierii de la Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit la un accident rutier petrecut pe Calea Turzii din municipiul Cluj-Napoca. La fața locului s-au alocat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit două autoturisme avariate cu ocupanții ieșiți din acestea.
Două femei, cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani, au fost consultate de către echipajul SMURD, fiind ulterior transportate la spital pentru îngrijiri și investigații medicale. Conform primelor evaluări acestea prezentau afecțiuni ușoare.
Pompierii au sprijinit acordarea primului ajutor calificat, au asigurat măsuri de prevenire a incendiilor, prin decuplarea bornelor bateriilor, precum și privind scurgerile de hidrocarburi din autoturisme.
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit la un accident rutier petrecut în Piața Gării din municipiul Cluj-Napoca. La fața locului s-au deplasat o autospecială și un echipaj SAJ, unde au găsit un autoturism răsturnat pe plafon fără ocupanți în acesta.
Un tânăr în vârstă de aproximativ 20 de ani a primit primul ajutor calificat de la echipajul SAJ și a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale. Conform primei evaluări acesta era în stare de conștiență, cooperant și prezenta suspiciuni de mai multe traumatisme.
Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Mociu au intervenit seara în urma unei solicitări care a anunțat un eveniment rutier pe DJ 150, între localitățile Mociu și Frata. La fața locului au fost alocate o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit un autoturism răsturnat în afara părții carosabile, fără ocupanți în acesta. Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma evenimentului, însă pompierii au asigurat măsuri de prevenire a incendiilor prin decuplarea bornelor bateriei autoturismului.
Duminică, pompierii din cadrul Gărzii Gilău au intervenit pentru stingerea flăcărilor care au cuprins o parte din acoperișul și peretele lateral al unei case de vacanță din localitatea Rugășești, comuna Mărișel. La fața locului s-a deplasat o autospecială pentru stingerea incendiilor, unde a găsit acoperișul casei și perete cuprinse de flăcări, pentru stingerea cărora acționau mai mulți localnici.
Lichidarea flăcărilor a fost realizată la scurt timp după sosirea pompierilor, astfel încât a fost împiedicată propagarea acestora mai departe de limitele în care au fost găsite. Nu au fost persoane care să solicite consult medical, iar cercetările preliminare au arătat că incendiul a pornit de la focul făcut într-o afumătoare alipită de casa de vacanță.
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit la un accident rutier petrecut în Piața Avram Iancu din municipiul Cluj-Napoca. La fața locului s-au deplasat două autospeciale cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit două autoturisme avariate, dintre care unul răsturnat pe partea laterală, cu ocupanții ieșiți din acestea.
Două persoane au fost consultate de către echipajele medicale și au fost transportate la spital pentru investigații și îngrijiri medicale. Conform primelor evaluări acestea prezentau afecțiuni ușoare. Pompierii au sprijinit acordarea primului ajutor calificat, au asigurat măsuri de prevenire a incendiilor prin decuplarea bornelor bateriilor și privind scurgerile de hidrocarburi.
Pompierii din cadrul Gărzii Băișoara au intervenit după-amiază pentru stingerea flăcărilor care au cuprins o autoutilitară pe raza localității Filea de Sus, comuna Ciurila. La fața locului a acționat o autospecială pentru stingerea incendiilor, intervenția pompierilor împiedicând propagarea flăcărilor mai departe de limitele în care au fost găsite. Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment, iar cercetările preliminare arată că focul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a autovehiculului.
De asemenea, weekend-ul trecut a adus, din păcate, numeroase intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată. Astfel, situații de amploare s-au înregistrat în localitățile Huedin, Tetișu, Sălicea sau Gilău, unde zeci de hectare au fost afectate.
Începând din luna octombrie a anului trecut arderea vegetației uscate este interzisă! Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice, conform alineatului (1) al articolului 96 din Ordonanța de Urgență 195 din 2005 privind protecția mediului, modificată de Legea nr. 265 din 2006 și completată de Ordonanța de Urgență numărul 38 din 2022. Pompierii clujeni rămân la datorie și sunt pregătiți să gestioneze orice situație de urgență!
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.