Tragedie la scăldat - Un bărbat și-a pierdut viața
Sursa Foto: Facebook ISU Giurgiu
Un bărbat, în vârstă de 31 de ani, și-a pierdut viața, marți după-amiază, 18 iunie a.c., în zona cunoscută de giurgiuveni drept Dunărică, la Malu Roșu. Tânărul a fost văzut când a intrat în apă, fără să mai iasă la mal.
Oamenii care se aflau în apropiere au cerut ajutorul pompierilor. Ajunși la fața locului cu o barcă, pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu l-au găsit pe bărbat, la aproximativ trei metri de mal. Imediat, s-au început manevrele de resuscitare, conform protocolului. Din nefericire, acesta nu a mai putut fi salvat, echipajul Serviciului Județean de Ambulanță declarând decesul.
Pentru evitarea unor adevărate drame, este foarte important ca scăldatul să se facă doar în locuri special amenajate. Condițiile de înot pot fi imprevizibile, mai ales în Dunăre.
De cele mai multe ori, astfel de tragedii se produc, fie din cauza faptului că persoanele respective nu știu să înoate foarte bine, fie intră în ape în care curenții sunt puternici sau în locuri unde nivelul apei se schimbă brusc și nu mai reușesc să iasă la suprafață.
Din acest motiv, pompierii recomandă cetăţenilor să respecte următoarele măsuri de siguranță atunci când merg la pescuit sau la scăldat:
- frecventaţi doar locurile special amenajate pentru înot şi scăldat;
- evitaţi scăldatul în lacuri, canale sau alte cursuri de apă unde malurile sunt abrupte, curenţii foarte puternici, albiile nămoloase sau acoperite cu plante, pietre, crengi sau trunchiuri de copaci;
- evitaţi să intrați singuri în apă, fără a avea alte persoane prin apropiere, mai ales dacă nu ştiţi să înotaţi;
- nu intrați în apă după ce ați consumat alcool sau pe timp de noapte;
- nu intrați în apa rece după expunerea prelungită la soare;
- nu săriți de pe platforme, poduri sau alte construcţii;
- nu lăsați niciodată copiii nesupravegheați în apă sau în apropierea acesteia, nici măcar în piscinele achiziționate pentru cei mici;
- echipamentele speciale pentru siguranța înotului.
Este foarte important ca în cazul unei persoane aflate în pericol de înec să se intervină rapid. Se întâmplă unori ca acea persoană să treacă neobservată pentru că nu poate striga după ajutor, chiar și cu prietenii sau familia în preajmă sau aproape de zonele de siguranță. Sunt semne care indică iminenţa înecului, pe lângă lovirea involuntară a suprafeţei apei cu braţele.
De exemplu, persoana respectivă are capul aplecat pe spate, gura deschisă în încercarea de a inhala aer sau ține capul în apă cu gura la nivelul apei, fără să reacționeze. În astfel de cazuri, doar o persoană care știe să înoate foarte bine trebuie să intervină rapid, fără să își pună propria viață în pericol.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.