Bilanțul intervențiilor în luna octombrie
Sursa Foto: Facebook ISU Arad
În luna octombrie a acestui an, pompierii militari au acționat pentru gestionarea optimă a celor 1016 situații de urgență produse la nivelul județului Arad.
Cele mai multe intervenții au constat în asistență medicală, echipajele SMURD acționând în cazul a 951 de solicitări. Asigurarea asistenței medicale de tip SMURD a fost repartizată astfel: Detașamentul de Pompieri Arad – 648; Detașamentul de Pompieri Ineu – 162; Detașamentul de Pompieri Sebiș – 68; Secția de Pompieri Bârzava – 73.
De asemenea, din totalul celor 951 de solicitări, echipajele SMURD au intervenit pentru acordarea asistenței medicale în urma producerii a 24 de accidente rutiere. Totodată, salvatorii au acționat pentru stingerea a 28 de incendii.
Stingerea incendiilor a fost repartizată astfel: Detașamentul de Pompieri Arad – 13; Detașamentul de Pompieri Ineu – 8; Detașamentul de Pompieri Sebiș – 3; Secția de Pompieri Bârzava – 4.
Din totalul celor 28 de incendii care s-au produs în această perioadă, 17 au fost înregistrate la case sau anexe gospodărești, 6 la vegetație uscată și resturi menajere, în urma cărora au fost afectate 0,6 de hectare de teren, iar 5 la mijloace de transport.
Principalele cauze generatoare ale incendiilor la locuințe au fost: scurtcircuitul electric produs ca urmare a defectelor apărute în exploatarea cablurilor și amplasarea necorespunzătoare a coșurilor de fum față de materiale combustibile.
Alte 37 de intervenții au constat în: descarcerarea persoanelor în urma unor accidente rutiere, asigurarea evenimentelor publice de amploare care pot genera situații de urgență, salvarea animalelor din medii ostile vieții, asanarea teritoriului de muniție, sablarea carosabilului în urma accidentelor de circulație , asistența și deblocarea persoanelor și degajarea elementelor de construcție care prezentau pericol de cădere.
Totodată, pentru eficientizarea intervențiilor și optimizarea timpilor de răspuns, subunitățile au efectuat 176 de recunoașteri în obiectivele din raioanele de intervenție.
Pe timpul acestora s-au verificat sursele de alimentare cu apă, căile de acces în obiectiv, configurația acestuia și alte elemente care sunt semnificative pe timpul intervenției. În vederea pregătirii forțelor de intervenție pentru misiunile specifice pe care trebuie să le îndeplinească, a fost organizat un exercițiu cu forțe și mijloace în teren.
Vă reamintim că, în perioada sezonului rece, numărul incendiilor produse la locuinţe şi gospodării crește semnificativ, iar pagubele materiale sunt, de cele mai multe ori, însemnate. Uneori, aceste incendii sunt soldate cu pierderi de vieți omenești.
În acest sens, pompierii arădeni vă reamintesc măsurile de prevenire a incendiilor în sezonul rece:
❗Verificarea mijloacelor şi instalaţiilor de încălzire, a instalaţiilor de alimentare cu gaze naturale şi a coşurilor de evacuare a fumului şi gazelor de către personal autorizat;
❗Este interzisă utilizarea reşourilor, radiatoarelor, sobelor metalice sau de teracotă dacă sunt defecte, improvizate sau amplasate în locuri care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
❗Nu vor fi utilizate instalaţii electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant etc.;
❗Reparaţiile la instalaţiile electrice vor fi executate doar de personal autorizat.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.