Zile de foc pentru pompierii mehedințeni

Marți, 19 Noiembrie 2024Mehedinti
Sursa Foto: Facebook ISU Mehedinti

Zile de foc pentru pompierii mehedinteni | imaginea 1 Pompierii mehedințeni au acționat și vineri, 8 noiembrie a.c., pentru stingerea mai multor focare de incendiu manifestate la fond forestier, litieră și vegetație uscată, pe raza localităților Svinița (zona Eibenthal), Ilovița (zona Moisești) și Cireșu (zona Negrușa).

Au intervenit peste 50 de pompieri cu două autospeciale de stingere, o autospecială de primă intervenție și comandă, două microbuze, un ATV, saci stingători, atomizoare și unelte genistice pentru limitarea și stingerea acestor incendii izbucnite în urmă cu 5 zile. Focarele au fost izolate, fără risc de propagare la gospodăriile cetățenilor.

În sprijinul pompierilor, un elicopter Black Hawk, echipat cu sistemul Bambi Bucket din cadrul Inspectoratului General de Aviație, a efectuat 21 de aruncări asupra focarelor izbucnite în zona Eibenthal. A𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐚𝐟𝐞𝐜𝐭𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐞𝐬𝐭𝐞 𝟔𝟖𝟎 𝐝𝐞 𝐡𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐢𝐭𝐢𝐞𝐫𝐚̆ 𝐬̦𝐢 𝐯𝐞𝐠𝐞𝐭𝐚𝐭̦𝐢𝐞 𝐮𝐬𝐜𝐚𝐭𝐚̆.

Intervențiile au fost dificile, deoarece flăcările se manifestau în zone abrupte, greu accesibile pentru echipaje și focul risca să se extindă cu repeziciune din cauza uscăciunii și a curenților de aer care întrețin arderea.

Pompierii mehedințeni depun eforturi considerabile în această perioadă, parcurgând ore întregi pe jos, pentru a limita efectele incendiilor de vegetație uscată și fond forestier. Mobilizarea rapidă a efectivelor libere este esențială în gestionarea acestor situații, pompierii reușind să diminueze semnificativ pericolul pentru comunități.

Tot în cursul zilei, pompierii au acționat pentru stingerea altor opt incendii izbucnite la vegetație uscată, unde flăcările au cuprins 61 de hectare de litieră și 64 de hectare de vegetație uscată. Vă reamintim, arderea vegetației uscate este STRICT INTERZISĂ!

  • NU utilizați focul deschis în locuri cu pericol de incendiu ori pe timp de vânt!
  • NU utilizați focul deschis în zonele cu uscăciune avansată!
  • NU aruncați la întâmplare resturile de la țigări și chibrituri aprinse!

De asemenea, aceștia au intervenit și pentru stingerea a două incendii manifestate la o casă de locuit și mai multe anexe gospodărești. Primul incendiu a izbucnit în localitatea Bala, unde flăcările au cuprins una dintre camerele locuinței.

Cel de-al doilea a izbucnit pe raza localității Salcia, unde timp de 4 ore pompierii s-au luptat cu flăcările care au cuprins 3 anexe gospodărești pe o suprafață de circa 400 mp, 20 tone cereale și bunuri materiale.

În timpul intervenției, pompierii au extras 3 butelii pentru aragaz, înlăturând astfel pericolul de explozie. Aceștia au reușit să salveze două case de locuit și un depozit de furaje aflate în imediata apropiere.

Cauza probabilă de izbucnire a fost cablu sau conductor electric defect neizolat corespunzător. 𝐃𝐢𝐧 𝐟𝐞𝐫𝐢𝐜𝐢𝐫𝐞, 𝐧𝐮 𝐚𝐮 𝐟𝐨𝐬𝐭 𝐢̂𝐧𝐫𝐞𝐠𝐢𝐬𝐭𝐫𝐚𝐭𝐞 𝐯𝐢𝐜𝐭𝐢𝐦𝐞, 𝐢̂𝐧𝐬𝐚̆ 𝐚𝐭𝐫𝐚𝐠𝐞𝐦 𝐚𝐭𝐞𝐧𝐭̦𝐢𝐚 𝐜𝐞𝐭𝐚̆𝐭̦𝐞𝐧𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐜𝐚̆ 𝐧𝐞𝐫𝐞𝐬𝐩𝐞𝐜𝐭𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐦𝐚̆𝐬𝐮𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐝𝐞 𝐚𝐩𝐚̆𝐫𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐦𝐩𝐨𝐭𝐫𝐢𝐯𝐚 𝐢𝐧𝐜𝐞𝐧𝐝𝐢𝐢𝐥𝐨𝐫 𝐩𝐨𝐚𝐭𝐞 𝐩𝐫𝐨𝐝𝐮𝐜𝐞 𝐭𝐫𝐚𝐠𝐞𝐝𝐢𝐢.

Le reamintim acestora că, se interzice folosirea instalaţiilor şi aparatelor electrice defecte sau improvizate, cu conductori neizolaţi, prize sau întrerupătoare defecte, doze şi derivaţii fără capace etc. De asemenea, se interzice executarea sau modificarea instalaţiilor electrice de către persoane neautorizate.

Este important de reținut că nu trebuie să se alimenteze mai mulţi consumatori electrici din acelaşi prelungitor (sau din aceeaşi priză) în acelaşi timp, deoarece conductorii se încălzesc (mai ales în zona contactelor priză-ştecher) şi izolaţia se topeşte, producând scurtcircuitul electric.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.