Misiunile pompierilor vâlceni - incendii și alte intervenții
Sursa Foto: Facebook ISU Valcea

Dintre acestea, 26 au fost pentru acordarea măsurilor de prim ajutor și transportarea la unitățile sanitare a persoanelor cu afecțiuni medicale, una pentru stingerea unui incendiu și 4 pentru alte situații de urgență.
În perioada analizată, echipajele SMURD au intervenit în 26 de cazuri pentru acordarea asistenței medicale de urgență, fiind asistate 30 de persoane.
Echipajele operative au intervenit la alte 4 situații de urgență, pentru asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor la accidente rutiere și transportarea persoanelor supraponderale.
De asemenea, în intervalul sus-menționat, a fost transmisă o avertizare meteo (cod galben de vânt).
Pompierii militari vâlceni au stins, după 4 zile de intervenție, incendiul din fondul forestier al localității Boișoara. Au fost afectate cca 100 de ha de teren (65 de ha de fond forestier și 35 de ha de pășune).
POMPIERII vă recomandă:
Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, care afectează viețile și sănătatea cetățenilor (2 victime în ultimele 5 zile), solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente.
Să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS.
Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195⁄2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.
Folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor.
În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă în apropierea caselor, rețelelor de electricitate sau a locurilor cu pericol de explozie.
În continuare, salvatorii vâlceni rămân mobilizați 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea prim ajutorului persoanelor aflate în dificultate.
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.