“Dragostea de meserie vine numai din cunoaşterea tainelor ei” - interviu cu col.dr.Ion Burlui, împuternicit inspector general al I.G.S.U.
Col.dr. Ion Burlui, noul împuternicit inspector general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență a venit la cârma acestei instituții cu o experiență de peste 30 de ani în arma pompierilor. Fost șef al pompierilor suceveni, col.dr. Ion Burlui s-a remarcat participând alături de subordonații săi la cele mai dificile misiuni dar și la cele mai epuizante antrenamente. Un om cu frică de Dumnezeu, cu rădăcini în dulcele plai bucovinean, în care autoritatea comandantului se îmbină perfect cu echilibrul interior, cu omenia și cu aplecarea asupra nevoilor oamenilor cu care lucrează. Deși extrem de solicitat de îndatoririle noii funcții care i-a fost încredințată, a acceptat cu amabilitate să răspundă întrebărilor Agendei Pompierului.
“Accept lupta de idei şi argumente, expuse în mod decent şi civilizat - lupta minţii.”
–Experiența profesională ne arată un pompier 100%, cu state vechi și care a parcurs toate etapele acestei meserii. Cum ați ajuns să îmbrățișați această armă și, mai ales, să îi rămâneți fidel, cu bune și cu rele, atâta timp?
—Pe timpul liceului am făcut paraşutism, am participat în tabere de pregătire militară, drept urmare, în anul IV de liceu voiam să dau la aviaţie. Părinţii nu mi-au dat acceptul. Fratele meu mai mare făcuse armata la pompieri şi spunea că este foarte greu. Nu am vrut să-i dau dreptate. La ora când vorbesc nu vreau să spun cât este de greu, vreu doar să spun cât este de frumos şi câte satisfacţii ai. Mulţi spun că “dacă ar fi să o iau de la capăt aş alege aceeaşi profesie”, eu spun că poţi afirma aşa numai dacă iubeşti ceea ce faci. Iar dragostea de meserie vine numai din cunoaşterea tainelor ei. Este asemenea matematicii din liceu, dacă nu o ştii te temi să ieşi la tablă, dacă o ştii, îţi face plăcere să rezolvi problemele.
–Câteva cuvinte despre omul Ion Burlui. Cum este comandantul dincolo de frontul incandescent?
—Sunt un om obişnuit. Iubesc oamenii, iubesc viaţa, iubesc tot ceea ce a dat Dumnezeu şi sunt mulţumit de ceea ce am. Mă simt bine în pielea mea. Sunt un om sociabil. Nu pot să concep viaţa fără să comunic, comunicare pe care o consider cheia tuturor disputelor. Accept lupta de idei şi argumente, expuse în mod decent şi civilizat - lupta minţii. Fac sport. Îmi place să ştiu şi să pot face ceea ce trebuie să facă colegii mei. Am doi copii. Unul din ei îmi urmează în carieră alături de soţia sa, celălalt este pe o profesie legată de activitatea pompierilor - inginer silvic.
“Incendiul se lasă înfrânt numai în fața celor ce-i cunosc formele de manifestare.”
–Care considerați că sunt calitățile imperios necesare unui pompier ca să facă față cu succes situațiilor delicate la care este supus în virtutea meseriei pe care și-a ales-o?
—Sunt trei calităţi: 1: Organism sănătos, din toate punctele de vedere; 2: Cunoştinţe şi deprinderi profesionale complete; 3: Disciplina muncii să fie “la ea acasă”.
–Există vreun incendiu care să vă fi dat fiori?
—Cine se teme de lup nu intră în pădure. Un pompier nu trebuie să se teamă de incendiu. Incendiul trebuie să-l priveşti cu respectul cuvenit. El se lasă înfrânt numai în faţa celor ce-i cunosc formele de manifestare. Altfel…
“Ne implicăm în amendarea legislației pentru a oferi oamenilor pe care îi reprezentăm facilitățile cuvenite”
–Ați ajuns la conducerea I.G.S.U. într-o perioadă destul de delicată. Câteva evenimente nefericite - decesul pompierului de la Fetești, dar și al tânărului camarad bolnav de leucemie de la Roman - aduc la lumină aspecte triste din viața salvatorilor: lipsa asigurărilor de viață dar și a celor de sănătate. Cum stau lucrurile de fapt și ce se poate face pentru a remedia într-o oarecare măsură situația?
—Este adevărat. Toată societatea românească este într-un proces de reformă. Noi, conducerea IGSU avem două responsabilităţi majore în faţa oamenilor pe care îi reprezentăm: 1 - să ne implicăm în amendarea legislaţiei în domeniu astfel încât să putem oferi toate facilităţile pe care le primesc şi alte structuri similare pe linia protecţiei; 2 - să implementăm reguli şi proceduri de pregătire de specialitate stricte, astfel încât pompierii să nu mai fie surprinşi de manifestările extreme ale riscurilor generatoare de situaţii de urgenţă.
–Cu toate că s-au achiziționat și autospeciale noi, tehnica de luptă din multe subunități din țară rămâne în mare parte învechită. Cum se prezintă dotarea pompierilor la nivel național în acest moment?
—La ora când vorbim, în cadrul structurilor operative ale IGSU există şi tehnică din noua generaţie, dar şi tehnică din generaţia anilor ‘80. Dar fiecare cu avantajele şi dezavantajele ei. În acest moment nu se poate renunţa în totalitate la tehnica din vechea generaţie, cu viteză mică de deplasare şi capacitate mare de substanţe stingătoare, deoarece, în mediul rural încă nu există peste tot reţele de apă sub presiune, unde să se poată alimenta facil autospecialele de intervenţie. De asemenea, dacă în occident stingerea unui incendiu la o locuinţă rurală se referă doar la o casă, în România este inclus şi adăpostul de animale, depozitul de furaje, anexe gospodăreşti care presupun un consum masiv de apă pentru stingere.
–Rămânând în același sector al frontului de luptă: cum stăm cu înnoirea echipamentelor de protecție a pompierilor militari?
—Avem echipamente de protecţie şi intervenţie de nouă generaţie. Ceea ce vrem să mai realizăm sunt bazele de pregătire zonale şi judeţene.
“Activitatea SMURD s-a pliat pe pompieri ca timbrul pe scrisoare. Nici nu se putea altfel, pompierii au salvat vieţi şi înainte de SMURD, salvează vieţi şi cu SMURD”
–Pentru că echipa Pompieri - S.M.U.R.D. își dovedește zilnic eficiența, câteva cuvinte despre această colaborare…
—Activitatea SMURD s-a pliat pe pompieri ca timbrul pe scrisoare. Nici nu se putea altfel, pompierii au salvat vieţi şi înainte de SMURD, salvează vieţi şi cu SMURD.
–S.M.I.S.U.: în ce stadiu se află acum acest program? Când va putea fi utilizat la capacitate maximă?
—Este o aplicaţie complexă, la nivel naţional, care oferă managerului date multiple, creându-i premisele adoptării celor mai optime soluţii, în funcţie de resursele avute la dispoziţie. Este o aplicaţie deschisă, care dă posibilitatea realizării de interconexiuni la diferite eşaloane decizionale. Este în faza finală de implementare. Credem că va fi finalizat anul acesta.
“Țin la voi fiindcă sunt de-al vostru…”
–În încheiere, un mesaj pentru pompierii aflați sub comanda Dumneavoastră…
—Reuşita şi norocul sunt mereu de partea celui pregătit. Drept urmare, pregătirea trebuie să fie preocuparea noastră permanentă, care ne asigură reuşita misiunilor dar şi întoarcerea cu bine la familie.
Cheia succesului este omogenitatea echipei.
Ţin la voi fiindcă sunt de-al vostru, al celor mulţi, care înţeleg rostul pompierilor, care au făcut şi fac intervenţii.
La mulţi ani, cu ocazia zilei de 13 Septembrie, Ziua pompierilor din România!
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.