“A fi pompier înseamnă a fi OM!”
În ultimele zile ale lui 2013, am purtat o discuție contra cronometru cu inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, general dr. Ion Burlui.
Câteva clipe de bilanț în care am trecut în revistă bucuriile și necazurile anului ce sta să se încheie și, mai ales, ale ultimelor 6 luni pe care interlocutorul nostru le-a petrecut cu succes în fruntea pompierilor români.
- O retrospectivă a anului 2013 ne arată un an bogat în intervenții dificile. Să ne amintim câteva dintre momentele grele ale acestui an în care pompierii au dovedit, ca de fiecare dată ca sunt salvatori și ocrotitori tenace ai semenilor lor.
- Toate intervenţiile la care participă pompierii sunt deosebite şi cu risc major, fie că sunt mai mediatizate fie că nu. Fără a minimaliza unele din intervenţiile colegilor mei, pot evidenţia doar câteva dintre acestea, care au produs sau ar fi putut produce efecte dezastruoase dacă nu ar fi fost gestionate în mod profesionist: intervenţia de la Feteşti, unde colegul nostru slt. p.m. Boitan şi-a dat viaţa pentru salvarea altei vieţi; intervenţia din municipiul Galaţi, la asanarea şi distrugerea unui element de muniţie major, din centrul oraşului; incendiile de fond forestier din judeţele Suceava şi Maramureş; inundaţiile din judeţul Galaţi; intervenţiile la salvarea persoanelor surprinse de efectele iernii 2012 - 2013. Poate, nominalizând aceste câteva intervenţii am omis tocmai cele mai importante, cele mai puţin cunoscute, la care colegii mei au intervenit cu profesionalism: accidente complexe, incendii sau alte situaţii de urgenţă, unde au reuşit să salveze oameni şi bunuri de la pieire şi distrugere.
- Și în anul 2013 frontul incandescent și-a cerut tributul… Camarazi răniți, situația tragică a camaradului plecat dintre noi prea curând, căzut în timpul unei misiuni la Ialomița… Putem face ceva să evităm astfel de situații dramatice?
- Despre pompierii căzuţi la datorie în acest an şi în decursul timpului cuvintele nu reuşesc să exprime toată recunoştinţa şi respectul nostru. Tocmai de aceea, cu sprijinul conducerii Ministerului Afacerilor Interne vom încerca să realizăm o protecţie reală a celor afectaţi de pe urma intervenţiilor sau a urmaşilor acestora. Cinste eroilor noştri! Dar să nu uităm că avem datoria să facem ca, prin pregătirea nostră, să nu mărim numărul acestora.
- Cu bune și rele, ne aflăm la finele unui an rodnic pentru pompierii români. Și asta mai ales din punct de vedere al recompensării muncii depuse, întrucât, în ultimele 6 luni în care v-ați aflat la cârma I.G.S.U., ați dispus o serie impresionantă de avansări la excepțional. Ce ne puteți spune despre acest curent inițiat al recompensării muncii?
- Orice şef trebuie să recompenseze oamenii care muncesc, care se evidenţiază în activitatea desfăşurată. Ca şi comandant într-o instituţie militară, una din recompensele de care pot uzita este şi avansarea înainte de termen sau la excepţional pentru merite deosebite. Cei care s-au evidenţiat în muncă, au beneficiat de acest gen de recompensă. Am mai spus-o și o repet: “Oamenii care muncesc, trebuie recompensați!”.
- Una din marile realizări ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost, în 2013, acordarea drapelului de luptă. Câteva cuvinte despre acest eveniment unic, acum, la final de an…
- Drapelul de luptă este simbolul sfânt al unui militar. Pentru noi a fost o onoare să primim drapelul de luptă din partea ministrului de interne, domnul Radu STROE, în baza decretului semnat de preşedintele României, Traian Băsescu, într-un cadru deosebit, în Piaţa Revoluţiei, în faţa sediului Ministerului Afacerilor Interne. Am fost onoraţi şi de Patriarhia Română, prin acceptul de sfinţire a drapelului în Catedrala Patriarhală, de către P.S. Varlaam Ploieşteanul. Pentru ca toate acestea să fie posibile trebuie să mulţumesc în mod deosebit domnului secretar de stat Constantin Cătălin CHIPER, care a fost iniţiatorul acestui demers.
- Ce le-a adus Moș Crăciun pompierilor?
- Ne aflăm în etapa de finalizare a proiectelor europene privind dotarea cu tehnică de intervenţie, derulate prin euroregiuni. Suntem în plin proces de regândire a procesului de pregătire a subunităţilor de intervenţie, dat fiind faptul că în anul 2013 au fost aprobate şi difuzate noile ordine de pregătire a personalului operativ. Elementul de noutate a acestor ordine îl reprezintă aducerea metodelor şi procedurilor de pregătire la nivelul dotărilor tehnice de care dispun unităţile de intervenţie.
- Pompierii sunt cei care veghează asupra semenilor lor 24 de ore din 24. În perioada Sfintelor Sărbători ei, pe lângă pregătirea continuă pentru intervenții, demarează o serie de activități, dincolo de frontul incandescent. Activități cu caracter umanitar ce rămân deseori, anonime. Unii oameni îi cred îngeri, alții le spun salvatori. Ce înseamnă, de fapt, să fii pompier?
- A fi pompier înseamnă a fi OM, în adevăratul sens al cuvântului. Un om care este în măsură să simtă pentru oameni, un om care nu se pregăteşte profesional în mod haotic ci pentru un scop în sine: reducerea timpului de intervenţie şi creşterea siguranţei pe timpul intervenţiei, toate cu direcţionare către semeni. Tocmai de aceea, pompierii, cu diferite ocazii din an, se gândesc la cei care au nevoie de ajutor, nu numai pe timpul situaţiilor de urgenţă, ci și ca urmare a lipsurilor și neajunsurilor cu care îi confruntă viața. Nu am să vorbesc acum, cu exemple concrete despre faptele caritabile pe care le fac colegii mei, fiindcă nu le ştiu pe toate. Ele există însă, în fiecare an. Din nefericire, sunt prea puține faţă de ceea ce au nevoie semenii noştri loviți de soartă.
- Cum petrec pompierii sărbătorile de iarnă?
- Sărbătorile pentru pompieri se petrec, de regulă, prin muncă. Ne-am asumat aceasta. Ni se pare o stare de normalitate. Fie că suntem în cazarmă, fie că asigurăm de la domiciliu, trebuie să fim în măsură oricând, şefi sau subalterni, să răspundem PREZENT dacă situaţia o impune. Aceasta o facem fiindcă iubim meseria şi implicit oamenii.
- Cu ce gânduri întâmpinați Anul Nou, 2014?
- Anul 2014 îl aşteptăm cu o gândire pozitivă, optimistă. Trebuie să strângem rândurile, să întărim disciplina, să ridicăm nivelul pregătirii, să fim în continuare aproape de cetăţean. Doamne ajută în misiunea de zi cu zi a pompierilor!
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.