Noul program 24 cu 48 determină creșterea veniturilor unui pompier cu până la 400 RON pe lună - interviu cu dr. Raed Arafat, Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă

Marți, 24 Februarie 2015București
Autor: Ioana Anamaria Ungur

Dr. Raed Arafat, Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă Noul program 24 cu 48 al pompierilor români care își desfășoară activitatea în ture naște noi și noi semne de întrebare. Deși a fost pus în practică începând cu data de 10 februarie a.c., metodologia aferentă mult așteptată a sosit abia vineri, 20 februarie a.c.. Și, deoarece întrebările și nelămuririle pe tema ”ce aduce de fapt acest program?” nu au contenit, ne-am adresat Domnului dr. Raed Arafat, Secretar de Stat și Şef al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, care a avut amabilitatea de a răspunde întrebărilor Agendei Pompierului.

Conform Metodologiei, noul program se aplică unitar în toate inspectoratele

- De ce un program 24 cu 48?

- În ceea ce privește programul pompierilor în ture de 24 cu 48, noi am început să analizăm necesitatea acestei măsuri încă de câteva luni de zile, nu este o decizie luată peste noapte. Sunt mai multe aspecte care se iau în considerare în momentul în care este necesară luarea unor astfel de decizii: resursa umană - dacă este suficientă sau nu, posibilitatea de completare a resursei umane - de exemplu, posibilitatea de a angaja din afară un număr mare de oameni pregătiți. Și aici aș dori să subliniem că de angajat oameni, poate mâine putem angaja 500-1000 de oameni, dar asta nu înseamnă că sunt și pregătiți pentru intervenție. În plus, personalul pe care îl avem trebuie să fie utilizat eficient în timpul de lucru pe perioada unui an, respectând drepturile ce îi revin.

- Cum va fi aplicat acest nou program al pompierilor militari la nivelul inspectoratelor județene? Metodologia permite o aplicare uniformă sau vor fi diferențe de la un județ la altul?

- S-a dat astăzi (vineri, 20 februarie a.c. - n.r.) o procedură de sistem, adică o procedură unitară la nivel național pentru aplicarea prevederilor de program 24 cu 48. Aceasta vine în sprijinul acestui program, a uniformizării lui, pentru a nu exista diferențe de interpretare și aplicare de la un inspectorat la altul. În mod normal, de acum, conform acestor precizări, ar trebui ca toate inspectoratele să lucreze unitar în acest sens.

Estimativ, un subofițer ajunge să-și suplimenteze venitul lunar cu o sumă de până la 400 RON

- S-au auzit tot soiul de zvonuri pe tema 24 cu 48, rețelele de socializare au gemut de întrebări și nemulțumiri care sugerau că doar munca va fi mai multă și nu banii, iar timpul liber inexistent. Ce aduce bun acest program? Se dau sau nu zile libere? Vor fi sau nu banii pompierilor mai mulți?

- Nu se pune problema - așa cum au circulat tot felul de zvonuri - cum că s-ar trece la un program 24 cu 48, dar nu se primește niciun leu în plus, sau că nu vor fi acordate zile libere. Dacă ne referim acum la modul în care, după foarte multe discuții și consultări, s-a elaborat procedura de sistem cu tot ce ține de implementarea acestui nou program de 24 cu 48, vom observa că un pompier, pe an, la acest moment, va beneficia de concediul de odihnă care presupune între 38 și 44 de zile calendaristice, în funcție de vechimea în muncă; va avea, în afara perioadei de concediu, perioade de zile libere, dar și, bineînțeles, cele două zile libere, între turele de 24 de ore.

La acestea se mai adaugă venitul. Și acum, în fluturașii de salariu din această lună, s-a simțit deja o diferență, pentru că, prin Ordonanța de Urgență aprobată de Guvern și prin Ordinul emis de domnul ministru Oprea, referitor la plata zilelor de sâmbătă-duminică și sărbători legale, la fiecare sâmbătă sau duminică lucrată, se primește cu 75% în plus, chiar dacă este timp normal de lucru. Dacă se lucrează într-o zi de sâmbătă sau duminică, în plus față de orele normale de lucru, dacă nu se acordă timp liber în schimbul acestor ore, ei primesc o majorare salarială de 175%.

Deci, estimativ, un subofițer poate ajunge să-și suplimenteze venitul lunar, conform noului program, cu o sumă ce poate ajunge la aproximativ 400 RON, în funcție de vechimea sa în muncă, grad, funcție etc.

Noul program va suferi ajustări în funcție de cum vor evolua lucrurile în următoarele 6 luni

- Trecerea la programul 24 cu 48 rezolvă problema lipsei de personal sau se va recurge și la angajarea de personal?

- Trecerea la programul 24 cu 48 a fost necesară. Noi aveam deja unități care se confruntau cu lipsa de personal și nu puteau să acopere nevoile de personal pe echipaje. De-abia după această modificare putem veni cu o analiză care să arate de cât personal mai avem nevoie în plus pentru buna funcționare, de cât personal avem nevoie în plus ca să deschidem câteva puncte necesare de lucru și să venim cu un raport către conducerea Ministerului, către Guvern, în care să specificăm în următorii ani de ce avem nevoie. Înainte de asta, trebuia, obligatoriu, să se demonstreze clar că resursa pe care o avem este folosită la o capacitate maximă.

- Acest nou program de lucru în ture este definitiv?

- Sunt măsuri care vor fi evaluate la 6 luni, se vor aduce ajustările care vor fi necesare, dacă am greșit undeva, vom vedea cum putem corecta, dar acest lucru nu se poate realiza decât pe parcurs, vazând cum lucrează sistemul. Am vizitat după demararea acestui program unități de pompieri din țară și am văzut că s-a realizat creșterea numărului de personal pe tură, ba chiar a fost posibilă configurarea unui echipaj suplimentar funcțional în tura respectivă, inclusiv completarea echipajelor de pe unele mașini care înainte nu erau complete.

Programul 24 cu 48 legal și european

- Cum se aliniază acest nou program la programul pompierilor europeni?

- Până acum, programul unui pompier pe perioada unui an de zile, însuma 77 de ture a câte 24 de ore. Comparând acest program cu programul pompierilor din alte țări europene, ca de exemplu Franța - o țară în care legislația care reglementează drepturile oamenilor care muncesc este foarte strict respectată -, vom vedea că la sfârșitul anului 2013, în Franța, s-a emis un decret pentru pompierii civili profesioniști - ei au și pompieri militari, și pompieri civili profesioniști, și pompieri civili - care dispunea reducerea timpului de lucru până la maxim 94 de ture a câte 24 de ore pe an. Aceasta însemnând că până la începutul anului 2014 pompierii francezi aveau lucrate mai mult de 94 de ture a câte 24 de ore pe an. În Anglia, și în acest moment, se depășește numărul a 100 de ture a câte 24 de ore pe an. Conform legislației engleze a muncii, se permite personalului să opteze pentru o creștere a timpului de lucru săptămânal de până la 64 de ore.

Ar mai trebui să menționăm că pompierii militari din Paris desfășoară la acest moment, până la 135 ture de 24 de ore pe an, directiva privind scăderea numărului acestora la maxim 94 de ture adresându-se, în special, acelor unități care nu au capacitate de cazare și odihnă.

În România, cu acest nou program 24 cu 48, nu vom fi la nivelul francez de 94 de ture pe an, ci vom avea, anual, 3-4 ture în plus comparativ cu aceștia. Trebuie să menționăm încă un aspect: funcționarea serviciilor de pompieri, ambulanța și alte servicii de intervenție beneficiază de excepții de la prevederile legislației muncii. Luând în considerare aceste aspecte, nu pot să admit ideea că depășim prevederile Codului Muncii european și că suntem exagerați în ceea privește numărul anual al turelor. Noi, de fapt, acum atingem un nivel similar cu colegii din alte țări europene.

În această structură, munca principală este activitatea de pompier!

- Citind nemulțumirile/nelămuririle postate fie pe pagina de Facebook a revistei Agenda Pompierului, fie primite prin email, fie postate pe site-ul publicației noastre, am remarcat dese referiri la pompierii din alte țări europene. Analizând puțin site-urile câtorva departamente de pompieri din Franța și Anglia, am observat că aceștia lucrează deseori fie două ture de noapte consecutive, urmate de două ture de zi (aceasta implicând prezența la serviciu 4 zile consecutiv), urmate ulterior de zile libere, fie chiar în regim de 24 cu 24. E drept, ei sunt mult mai bine plătiți și nu au nevoie să desfășoare alte activități între turele de serviciu precum pompierii români. Cum se ”împacă” noul program cu eventualele angajamente pe care pompierii români le au între turele de serviciu?

- Noul program, așa cum spuneam, va permite prin aplicarea metodologiei și să dăm zile libere, și să creștem veniturile, dar și ca oamenii să beneficieze de odihnă. De asemenea, cei care desfășoară alte activități între turele de serviciu, vor putea face asta în continuare, cu condiția ca acest lucru să respecte legea și să nu afecteze munca lor de bază. Spun asta pentru că trebuie să se înțeleagă, totuși, în această structură, că munca principală pentru care omul trebuie să fie apt, pregătit de intervenție, este activitatea de pompier.

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.