Parada pompierilor militari - eveniment unic, impresionant dar slab mediatizat

Duminică, 23 Septembrie 2018București

Parada pompierilor militari   eveniment unic  impresionant dar slab mediatizat | imaginea 1 Parada pompierilor militari desfășurată în acest an cu ocazia zilei de 13 Septembrie - Ziua Armei, a fost poate cel mai măreț eveniment de acest gen pe care o Armă l-a oferit cetățenilor pe care îi slujește și este foarte posibil să rămână unic, dacă ținem cont de mobilizarea imensă de forțe, de eforturile extrem de mari, de organizarea de excepție. Din nefericire, evenimentul nu a captat prea tare atenția presei, cu toate că, în fiecare județ, presa locală a reflectat fidel și în amănunt evenimentele generate de Ziua celor mai iubiți militari. Pare-se că, cel puțin la nivel central, nu e prima dată când se întâmplă astfel, iar eroii pompieri sunt sortiți să moară... anonimi. Din acest motiv am revenit asupra acestui eveniment într-o discuție purtată cu generalul Dan Paul Iamandi - împuternicit inspector general al Inspectoratului General pentru Siuații de Urgență.

- Cum s-a născut ideea organizării acestei parade maiestuoase?

  • Sărbătorirea „Zilei Pompierilor din România” în Piața Constituției s-a dorit a marca celebrarea împlinirii a 170 de ani de la Bătălia din Dealul Spirii, eveniment care reprezintă un reper definitoriu în istoria pompierilor militari români, precum și recunoașterea sacrificiilor și eforturilor salvatorilor români de la începuturi și până în prezent.

Întreaga ceremonie a fost gândită ca un arc peste timp. Aniversarea evenimentelor istorice, comemorarea pompierilor căzuți la datorie în nobila misiune de salvare a vieții semenilor, prezentarea a zece drapele istorice, a tehnicii de intervenție care a deservit sau deservește subunitățile de pompieri, precum și prezentarea uniformelor istorice și a celor folosite în prezent au fost doar o parte dintre activitățile care s-au dorit a fi marcate în această zi de mare importanță pentru toți pompierii.

Un moment deosebit a fost dedicat și celor care s-au remarcat în activitatea desfășurată, prin obținerea unor performanțe profesionale deosebite. În acest sens, au fost acordate însemnele onorifice „Pompierul de onoare al anului” și „Salvatorul de onoare al anului”.

Parada pompierilor militari   eveniment unic  impresionant dar slab mediatizat | imaginea 2 Un alt moment căruia i am acordat o atenție deosebita a fost acela dedicat celor care nu mai sunt printre noi. Astfel, pentru cinstirea memoriei eroilor pompieri, familiilor acestora le au fost înmânate plachetele “ in memoriam” și le au fost aduse mulțumiri și profinda recunoștință pentru toată activitatea și misiunile derulate “sub arme”, pentru oameni.

Totodată, pentru modul exemplar de acțiune în misiunea de salvare a persoanelor aflate în pericol de înec, care a avut loc în data de 10 august, în Constanța, cinci pompieri au primit placheta onorifică a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

- Câte ore de pregătire, repetiții, au stat la baza acestui spectacol deosebit pe care l-ați oferit ieri, bucureștenilor și nu doar lor?

  • A fost o mobilizare generală la nivelul inspectoratului general și unităților subordonate. Pregătirile și organizarea au început cu mai multe săptămâni înainte de eveniment, însă repetițiile propriu-zise s-au desfășurat contracronometru, timp de două zile, premergător zilei de 13 Septembrie. Acestea au avut loc pe platoul pus la dispoziție de Academia de Poliție „Al. I. Cuza”.

- Câți oameni au participat la această paradă militară, câte mașini de luptă au defilat, din ce județe? Pe scurt, câteva date tehnice despre eveniment...

  • Au fost pompieri din fiecare județ al țării, peste 800 de salvatori în total. Acest aspect l-am urmărit, să-i implicăm pe toți, ca o răsplată pentru faptele lor, pentru curajul și devotamentul dovedite zilnic. Acestora li s-au alăturat elevi ai Școlii de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, voluntari înscriși în programul național „Voluntar din pasiune” și elevii câștigători ai etapei naționale a concursului „Prietenii Pompierilor”.

Blocul de defilare a fost deschis de comanda inspectoratului general, urmată de garda de onoare, drapelul de luptă al unității purtat de garda formată de ofițeri ai inspectoratului general, două detașamente de onoare și detașamentele de pompieri din fiecare județ. Fiecare detașament a fost echipat cu echipamentele specifice IGSU: uniforma de reprezentare, costumul utilizat pe timpul acțiunilor de pregătire și instrucție, costumul contra intemperiilor, costumul de protecție Nomex, combinezonul de culoare roșie (caracteristic misiunilor SMURD) și costumul de protecție utilizat în misiunile de căutare-salvare urbană.

Parada pompierilor militari   eveniment unic  impresionant dar slab mediatizat | imaginea 3

Au fost prezentate aproape toate tipurile de autospeciale, peste 60 la număr, care se află în dotarea subunităților de intervenție și care sunt utilizate la stingerea incendiilor, pentru salvarea de la înălțime, accidente rutiere, la dezastre și alte situații care pun în pericol viața semenilor și bunurile acestora. De la parada pompierilor militari nu a lipsit și tehnica de intervenție cu o vechime de zeci de ani, aflată încă în dotarea inspectoratelor pentru situații de urgență. Vorbim despre o autoscară de intervenție la înălțime din anul 1974 și autospeciale de stingere din anii 60 -70. Acestea fac parte din istoria noastră și constituie o amprentă în activitatea pompierilor militari.

Ziua s-a încheiat în aplauzele celor care au asistat la Retragerea cu torțe din Centrul Istoric al Capitalei. Peste 60 de pompieri și elevi ai Școlii Boldești au luat parte la activitate.

- Sufletul acestei parade a fost o echipă a IGSU care a organizat în amănunt evenimentul și asta s-a văzut ieri (13 septembrie - n.r.). Avem rugămintea să nominalizăm oamenii/organizatorii "responsabili" de această paradă militară unică în istoria pompierilor.

  • În această Armă niciodată nu este vorba despre un singur om, întotdeauna planurile și acțiunile sunt realizate de o echipă. Evenimentul a fost gândit și organizat de un grup de lucru, din care a făcut parte personal din mai multe sfere de activitate specifice unității, precum și conducerea IGSU. A fost atent planificat și analizat fiecare aspect în parte. Elementul cel mai important în această activitate a fost constituit de cei care au reprezentat sufletul ceremoniei militare, și anume pompierii care au făcut parte din blocul de defilare. Transmitem mulțumiri voluntarilor, elevilor, pompierilor și conducerii unităților subordonate pentru implicarea și profesionalismul dovedite în desfășurarea acestui eveniment. Un alt moment căruia i am acordat o atenție deosebita a fost acela dedicat celor care nu mai sunt printre noi. Astfel, pentru cinstirea memoriei eroilor pompieri, familiilor acestora le au fost înmânate plachetele “ in memoriam” și le au fost aduse mulțumiri și profinda recunoștință pentru toată activitatea și misiunile derulate “sub arme”, pentru oameni.

- Vă mulțumim!

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.