Cutremur de pământ simulat în sectorul Botanica din Chişinău

Marți, 24 Septembrie 2013Chișinău

Cutremur de pamant simulat in sectorul Botanica din Chisinau | imaginea 1 În sectorul Botanica din capitala Republicii Moldova a fost desfăşurată aplicaţia de protecţie civilă „Acţiunile organelor de conducere, a serviciilor şi formaţiunilor de protecţie civilă, în urma declanşării situaţiilor excepţionale”. Scenariul a început cu declanşarea sirenei, care anunţa producerea unui cutremur de pământ. Drept consecinţe, s-au produs avarii tehnogene la obiective economice şi în sistemele comunal-energetice.

Au izbucnit incendii şi contaminări radiative. Pentru început, au fost demonstrate capacităţile echipelor de salvare ale mai multor servicii, printre care Serviciul antiincendiar, Serviciul comerţ şi alimentare public şi cel de menţinere a ordinii publice. Acţiunile de evacuare, cazare, asigurarea cu hrană şi acordarea primului ajutor medical au fost demonstrate, după ce a fost simulat un incendiu într-un bloc locativ de pe bulevardul Traian.

Scenariul a continuat cu lichidarea consecinţelor unui incendiu în urma seismului, izbucnit într-o instituţie de învăţămînt şcolar şi preşcolar. Aici s-a observat cât de bine sunt instruiţi şi pregătiţi corpul didactic, elevii şi copii dintr-o grădiniţă, în acţiunile de evacuare şi acordarea primului ajutor medical. O altă locaţie, unde au fost demonstrate acţiuni de intervenţie a fost Aeroportul Internaţional Chişinău. Aici a fost simulată o avarie la decolarea unei nave aeriene.

Victimele, după scenariu, sunt transportate la o instituţie medicală, unde li se acordă ajutor specializat. A urmat locaţia unei fabrici de panificaţie, unde au fost arătate acţiunile care trebuie întreprinse după un seism, pentru funcţionarea continuă a întreprinderii. În final, într-un parc de autobuze s-a organizat decontaminarea unităţilor de transport, ca urmare a contaminării radiative, şi aceasta fiind o consecinţă a cutremurului de pământ simulat. Toate aceste acţiuni, au avut drept scop verificarea şi perfecţionarea capacităţii de management în situaţii excepţionale. Fiecare sector din capitală desfăşoară astfel de aplicaţii, o dată în cinci ani. 

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.