Sute de salvatori antrenați în lichidarea consecinţelor ploilor din sudul Republicii Moldova

Marți, 24 Septembrie 2013Cahul

Sute de salvatori antrenati in lichidarea consecintelor ploilor din sudul Republicii Moldova | imaginea 1 În urma ploilor torenţiale din 11 septembrie, salvatorii din Cahul au fost apelaţi pentru a interveni la pomparea şi evacuarea apei din mai multe subsoluri şi beciuri ale mai multor gospodării particulare din oraş. Pe parcursul nopţii, 30 salvatori au lucrat la pomparea şi evacuarea apei. Tot atunci, la intrarea în Cahul, au rămas blocate 20 unităţi de transport, în care se aflau 46 pasageri.

Echipele de salvatori şi pompieri au ieşit la faţa locului, deblocînd automobilele, persoanele fiind în afara pericolului. Pe 12 şi 13 septembrie, alţi peste 40 salvatori au intervenit la lucrările de pompare a apei. Numărul intervenţiilor au fost de peste 50 pe zi, fiind înregistrate şi subsoluri ale instituţiilor de învăţămînt, dar şi medicale. Tot în oraşul Cahul au fost demolate două case, iar o echipă de salvatori a lucrat la curăţarea unui canal de evacuare a apei, pentru a împiedica scurgerea acesteia în gospodării. În satul Svetlîi, UTA Găgăuzia, 43 de salvatori au construit diguri de protecţie din peste 400 saci cu nisip, protejînd în jur de 20 gospodării. Tot în această localitate, pompierii şi salvatorii au pompat apa din beciurile a circa 17 gospodării.

Alţi 60 de salvatori au acţionat şi în oraşul Taraclia. Acolo, ploile torenţiale au deteriorat o suprafaţă de dig a unui iaz din localitate. În consecinţă exista un pericol de inundare a oraşului, dar salvatorii au intervenit în forţă şi au extins canalul de evacuare a apei şi au consolidat digul iazului, construind în înălţime 2000 saci cu nisip. Datorită acţiunilor întreprinse de angajaţii Direcţiei situaţii excepţionale UTA Găgăuzia şi Secţia situaţii excepţionale Taraclia, nivelul iazului a scăzut considerabil, pericolul fiind ameliorat pentru cele peste 400 de case. Monitorizarea şi dirijarea forţelor şi mijloacelor implicate la lichidarea consecinţelor ploilor, a fost efectuată de către Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale. Cetăţenii au fost atenţionaţi să ţină cont de indicaţiile autorităţilor şi să apeleze numărul de telefon 901, în cazul în care au nevoie de ajutorul salvatorilor şi pompierilor.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.