Aplicaţii la protecţia civilă în sudul Republicii Moldova

Vineri, 25 Octombrie 2013Cahul

Aplicatii la protectia civila in sudul Republicii Moldova | imaginea 1 În dimineaţa zilei de vineri, 18 octombrie a.c., s-a dat startul aplicaţiilor la protecţia civilă în oraşul Cahul. În urma verificărilor planificate a tuturor serviciilor din raion, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale a încheiat prin aplicaţii de teren.

Verificările au durat o săptămînă, iar scopul acestora este de a verifica starea de pregătire a organelor de conducere precum şi a modului de acţionare a responsabililor în situaţii excepţionale. Potrivit scenariului, pe parcursul a două zile, pe teritoriul raionului Cahul s-au înregistrat ploi abundente. Precipitaţiile au provocat revărsări a rîurilor mici şi bazinelor acvatice.

În urma situaţiei create s-au produs inundaţii masive, fiind activat procesul alunecărilor de teren. Au fost raportate accidente rutiere, revărsări a substanţelor chimice, înregistraţi sinistraţi şi persoane dispărute. Fiecare situaţie tactic a fost demonstrată în diferite locaţii.

Situaţiile au fost lichidarea consecinţelor inundaţiilor, depistarea şi sustragerea muniţiilor neexplodate, evacuarea elevilor din şcoală, detectarea obiectelor explozibile,triajul medical, lichidarea accidentelor rutiere cu revărsarea substanţelor chimice  şi intervenţia în focare de rabie. În localitate a fost desfăşurată şi o tabără de cîmp pentru evacuarea sinistraţilor, acordarea primului ajutor medical şi asigurarea cu hrană, totul similar situaţiilor excepţionale reale.

Aplicatii la protectia civila in sudul Republicii Moldova | imaginea 2 Aplicaţiile au culminat cu şedinţa Comisiei pentru situaţii excepţionale, unde a fost apreciată starea de pregătire a responsabililor din raionul Cahul.

Astfel de verificări se organizează de către reprezentanţii Serviciului  Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale o dată la cinci ani, în fiecare raion din ţară.

Pe 18 octombrie, în cadrul acestor aplicaţii, reprezentanţii Programului Naţiunilor pentru Dezvoltare în Molodva (PNUD) au împărţit material informaţional cu tematica de prevenire a dezastrelor. Peste 800 de copii din Liceul Teoretic "Ioan Vodă" din Cahul au primit pliante şi tricouri. Campania de informare de către cei de la PNUD în Molodva vine în contextul marcării săptămînii de reducere a riscului dezastrelor în lume.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.