Şase pompieri din Republica Moldova au început la Târgu Mureş cursurile de formatori pentru paramedici

Joi, 17 Octombrie 2013Chișinău

Sase pompieri din Republica Moldova au inceput la Targu Mures cursurile de formatori pentru paramedici | imaginea 1 Luni, 7 octombrie a.c., la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Mureş au început cursurile de formatori pentru paramedici. Şase pompieri din Republica Moldova vor fi instruiţi timp de şase luni. La întoarcere ei vor fi cei care îi vor învăţa pe alţi colegi - salvatori din ţară cum să reacţioneze astfel încît victimelor să le fie acordată asistenţa medicală necesară în timp scurt.

Alţi 18 pompieri şi salvatori din Republica Moldova vor urma cursurile de formatori pentru paramedici la Iaşi, timp de două luni. Aceste cursuri reprezintă doar un prim pas în formarea unui sistem integrat de urgenţă de tip SMURD, iar cei şase pompieri moldoveni speră  să înveţe cât mai multe din experienţa colegilor de la Târgu Mureş. Pe lângă instruire, care este parte componentă a unui proiect european  transfrontalier avîndu-l drept manager pe Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, pompierii din Republica Moldova vor avea la dispoziţie de anul viitor ambulanţe SMURD, dar şi un elicopter transfrontalier care va interveni atât în Republica Moldova, dar şi în regiunea Moldova din România.

Ceremonia oficială de deschidere a cursului de formatori pentru paramedici, a fost găzduită de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş. La ceremonie au fost prezenţi secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat alături de viceministrul Afacerilor Interne din Republica Moldova, Veaceslav Ceban şi şeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale, Mihail Harabagiu. Instruirile se vor desfăşoară în contextual în care autorităţile din România, împreună cu cele din Republica Moldova încearcă să pună bazele unui serviciu de urgenţă în Moldova, asemănător cu cel care a luat fiinţă în urmă cu 23 de ani la Târgu Mureş,

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.