Zece pompieri au devenit formatori ai Serviciului protecţie împotriva gazelor şi fumului

Sâmbătă, 01 Martie 2014Chișinău

Zece pompieri au devenit formatori ai Serviciului protectie impotriva gazelor si fumului | imaginea 1 Zece pompieri, plecați pentru un schimb de experiență în Republica Estonă, au participat la un curs de pregătire a formatorilor Serviciului de protecţie împotriva gazelor şi fumului. Pregătirea este parte din cadrul implementării Proiectului între țara noastră și Republica Estonă „Crearea sistemului de pregătire a formatorilor Serviciului de protecţie contra gaze şi fum în Republica Moldova”.

Scopul cursului de pregătire a fost însușirea practicii europene, privind modalitatea pregătirii salvatorilor în domeniul protecției gazelor şi fumului, în caz de incendii. Timp de zece zile, membrii echipei au studiat construcţia şi procedeele de lucru ale aparatului cu aer comprimat de model „Spiromatic 316”. Toate exerciţiile practice au fost desfăşurate la un poligon de instruire, cu utilizarea aparatului. Pentru utilizarea acestuia, au fost create acțiuni de ardere, cu degajare de fum natural și artificial.

Foarte important a fost în aceste condiții, să fie respectate măsurile de securitate, sub conducerea instructorilor estonieni. În final, fiecare formator de protector a deprins procedee și tehnici inovatoare de stingere a incendiului în încăperi inundate cu fum. Mai mult, fiecare dintre ei trebuie să cunoască despre pericolele intoxicării sinistraților și primul ajutor, dar și pericolele care ar viza protectorul. La finele instruirii, fiecărui dintre cei zece angajați ai Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale i-a fost decernat certificat prind absolvirea cu succes a cursului de pregătire. Urmează ca toți pompierii și salvatorii din țară să fie pregătiți după aceste standarde, de către formatorii care s-au întors de la Academia Ministerului Afacerilor Interne din Republica Estonă.

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.