Exercițiu aerian
La Soroca a avut loc un exercițiu aerian, menit să verifice procedurile discutate în atelierele de lucru comune România – Republica Moldova. Acțiunea face parte din cadrul Proiectului Transfrontalier SMURD România – Republica Moldova, susținut de către Uniunea Europeană, fiind al doilea exercițiu practic, după cel de tip terestru „Prut 2014”, care a avut loc în octombrie 2014, la Ungheni.
Exercițiul a fost unul planificat, ca parte a Acordului de colaborare pentru urgențe medicale între Republica Moldova și România. Un prim scop al exercițiului aerian a fost localizarea, verificarea și imprimarea locațiilor spitalelor în sistemul de monitorizare GPS al elicopterului de salvare. Un alt scop l-a constituit verificarea sistemului de comunicare în caz de o situație excepțională, cu implicarea elicopterului SMURD.
Acest sistem de comunicare reprezintă un circuit închis, care presupune legătura dintre cel care anunță o situație de urgență (sinistrat sau martor) – Dispeceratul integrat din zonă (aici medicul coordonator transmite ambulanța terestră, pacientul este stabilizat, iar în caz de necesitate se apelează la asistența aeromedicală) – astfel are loc informarea Serviciului AVIASAN, care are menirea să gestioneze o intervenție aeromedicală.
Urmează ca Serviciul AVIASAN să apeleze Serviciul 112 la Iași, aici unul dintre operatori face legătura cu Inspectoratul pentru situații de urgență, unde medicul coordonator dă comanda ca elicopterul SMURD să decoleze. Sistemul de comunicare continuă, odată ce echipa de medici din elicopter ajunge la fața locului sau în dependență de caz, la un spital, de unde pacientul trebuie transportat în altă instituție medicală.
Astfel, echipa de medici de la fața locului cu cea din elicopterul SMURD interacționează și fac schimb de informații despre starea victimei, punînd-se de acord cu ce urmează a fi făcut, iar pacientul este transportat la spital. În concluzie, aceste proceduri de comunicare au fost testate prin simularea a două cazuri de urgență, care necesitau intervenții aeromedicale.
Într-un caz a fost simulată necesitatea de transportare a pacientului de la spitalul raional Soroca către cel din Bălți, astfel verificîndu-se și procedura de aterizare a elicopterului pe pistele stabilite din timp, în apropierea instituțiilor medicale. În alt caz, s-a simulat un caz de accident rutier cu victime, fiind necesară aterizarea elicopterului pe șosea, în apropire de orașul Soroca și transportarea sinistraților către cel mai apropiat spital.
Toate aceste acțiuni ale exercițiului au fost monitorizate de către observatori din România și Republica Moldova, iar în cîteva zile, în cadrul unei ședințe urmează să se discute despre rezultatele acestuia.
Drept participanți la exercițiu au fost reprezentanți ai Inspectoratului General de Aviație MAI România, angajați ai Serviciului Protecției Civile și Situațiilor Excepționale și Inspectoratul General de Poliție ale Ministerului Afacerilor Interne și ai Ministerul Sănătății din Republica Moldova, toți parteneri ai Proiectului Transfrontalier SMURD.
Amintim că odată permise, intervențiile aeromedicale realizate cu elicopterul SMURD, achiziționat în cadrul aceluiași proiect transfrontalier, vor fi realizate pentru acordarea ajutorului medical victimelor situațiilor excepționale de diferit gen, în cazul în care medicul ambulanței, primul venit la fața locului consideră oportun și necesar transportarea sinistratului pe calea aerului.
Galerie imagini
Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.