Copii intoxicaţi cu gaz neidentificat

Joi, 25 Februarie 2016Chișinău, Republica Moldova

Copii intoxicati cu gaz neidentificat | imaginea 1 Angajații Serviciului Situații Excepționale au intervenit în raionul Ialoveni. 36 de copii au ajuns la spital, intoxicați cu gaz neidentificat.

Marţi, 23 februarie a.c., la orele 09:52, Serviciul 901 a fost informat de către Serviciul 903 de faptul că, în cadrul Centrului Mamei și Copilului din Chișinău, sunt internați un număr de 22 de minori, intoxicați cu gaz neidentificat.

Din primele informații, se cunoștea că incidentul a avut loc în cadrul unei instituții de învățămînt din localitatea Costești, raionul Ialoveni. Pe teren au mers specialiștii din cadrul Secției Situații Excepționale Ialoveni, fiind ulterior trimisă și o echipă specializată de chimiști CBRN din cadrul Detașamentului Căutare-Salvare Numărul 1 din Chișinău.

Între timp, în spital au mai fost internați alți 14, fiind în total un număr de 36 de copii, care acuză dureri de gît, burtă, amețeală și greață, medicii afirmând că starea acestora este grav-medie, dar stabilă. Urmează ca echipele de specialiști să preia probe de la fața locului pentru a stabili natura gazului care a produs intoxicarea, dar și circumstanțele în care s-a produs incidentul. Specialiștii de profil din cadrul Serviciului Situații Excepționale, care au intervenit la fața locului, au preluat din locuri diferite șapte probe spectometrice în urma cărora s-a depistat un amestec constituit din zece substanțe organice care au contaminat aerul încăperii în care a avut loc incidentul.

Copii intoxicati cu gaz neidentificat | imaginea 2 Potrivit specialiștilor, aceste substanțe organice pot fi conținute în spray-uri iritante și recipiente de parfumerie. În acest caz, cel mai probabil, concentrația de substanțe din aer a fost una considerabilă și rezistența mică a organismului copiilor internați a dus la intoxicarea acestora. Este de precizat că însăși sursa intoxicării / recipientul nu a fost identificat, organele de drept continuând investigațiile. Mai mult, importante au fost acțiunile profesorilor și medicilor care au intervenit după incident, care au aerisit încăperea și au acordat primul ajutor celor care au avut nevoie, astfel încât a fost evitată creșterea numărului de persoane intoxicate. Copiii internați în urma incidentului rămân în spital pentru îngrijiri medicale. 

Galerie imagini

 

Articolele publicate de agendapompierului.ro pot fi preluate de alte publicații online doar în limita a 500 de caractere și cu citarea sursei cu link activ către articol. Orice abatere de la aceasta regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor și va fi tratată ca atare.